BiH

Peradari traže ubrzanje aktivnosti u vezi izvoza u EU

''Ključni korak u narednom periodu je zahtijevati od nadležnih institucija BiH da se pokuša ubrzati aktivnost na odobrenju izvoza u zemlje EU. U sklopu toga aktualizirati zahtjev za izvoz konzumnih i rasplodnih jaja u zemlje EU'', poručili su živinar
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 12. 2018. u 15:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacijski odbor živinara-peradara BiH na sastanku u Banja Luci zatražio je od nadležnih državnih institucija da se ubrzaju aktivnosti u vezi s odobrenjem izvoza peradi u EU.

Na sjednici Koordinacijskog odbora okupili su se vodeći proizvođači živinarskih-peradarskih proizvoda na tržištu BiH - predstavnici kompanija “Agreks”, “Madi”, “Perutnina Ptuj”, “Brovis”, “Iradia”, “Agromiks”, “Farme peradi Brčko”, Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan”, zatim predstavnici Zajednice živinara RS, Udruženja peradara BiH, te predstavnici USAID/Sweden FARMA II projekta. 

''Ključni korak u narednom periodu je zahtijevati od nadležnih institucija BiH da se pokuša ubrzati aktivnost na odobrenju izvoza u zemlje EU. U sklopu toga aktualizirati zahtjev za izvoz konzumnih i rasplodnih jaja u zemlje EU'', poručili su živinari.

Zatražili su od nadležnih državnih institucija da u suradnji s proizvođačima hitno rade na rješavanju problema zbrinjavanja animalnog otpada. Također, zahtijevaju poboljšanje uvjeta poslovanja, a naročito smanjenje poreza i doprinosa, kao i ukidanje parafiskalnih nameta.  

''Istaknuli smo potrebu dostavljanja podataka o visini poticaja proizvodnje, kako bismo tražili ujednačavanje poticaja po nadležnosti od entiteta i Distrikta Brčko na jedinstvenom tržištu. Tražimo održavanje sastanka sa predstavnicima USAID/Sweden FARMA II projekta, a posebno želimo zagovarati partnerski odnos Vijeća ministara, kao i MVTEO, Ureda za veterinarstvo BiH, Agencije za sigurnost hrane, VTK BiH i ostalih nadležnih državnih organa BiH u rješavanju svih bitnih pitanja za proizvođače u ovom sektoru u BiH'', zaključeno je na redovnom sastanku Koordinacionog odbora živinara-peradara BiH, priopćeno je iz tog odbora.

 

Kopirati
Drag cursor here to close