Čišćenje leta, zaštita od hladnoće i glodavaca

Pčelarstvo: Siječanj u pčelinjaku

U ovom je mjesecu direktnih radova vrlo malo, u slučaju snježnih padalina treba samo očistiti leto košnice
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 09. 01. 2022. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U našim kopnenim krajevima siječanj je obično “pravi” zimski mjesec s temperaturama koje često ne prelaze 0°C. Zbog takvih niskih temperatura pčelinje zajednice su najčešće u stanju punog mirovanja, a sami pčelari više se bave radovima izvan pčelinjaka npr. pripremanjem okvira, podnica, nastavaka i slično.

No, i to se u klimatskim promjenama kojima svjedočimo promijenilo, piše portal Agroklub.com.

U ovom je mjesecu direktnih radova vrlo malo, u slučaju snježnih padalina treba samo očistiti leto košnice i osigurati u slučaju lijepog vremena ispred košnice pčelama prostirku od slame ili nečeg sličnog.

To je važan detalj da se ne bi spuštale prilikom pročisnih letova na hladan snijeg iz kojeg se često ne mogu vratiti u košnicu.

Pritom treba napomenuti da sa čišćenjem leta košnice ne treba žuriti, jer snijeg na letu sam po sebi nije opasan već problem nastaje kasnije kada počinje otapanje uz noćni pad vanjske temperature.

Tada uslijed smrzavanja tog snijega koji se tijekom dana topi, postoji mogućnost blokade unosa potrebnog svježeg zraka u košnicu.

Priprema za prve proljetne paše 

Upravo je siječanj mjesec u kojem pčelar polako privodi kraju sve popratne radove i priprema se za prve proljetne pčelinje paše.

Topi se preostalo staro saće, mijenja se za satne osnove ukoliko to nije već ranije učinjeno, provjerava se stanje pričuvnih košnica i nastavaka, popravlja stari pčelarski pribor i odlučuje o eventualnoj kupnji novog.

Želimo li proširiti pčelinjak sada odlučujemo koliko i na koji način.

Redovito obilazimo pčelinjak, ne uznemirujući pčele provjeravamo stanje i kontrolu zajednica, čiste se leta od zapuha snijega.

Po potrebi kod pomanjkanja hrane, a kada vrijeme dozvoli, prihranjujemo zajednice pogačama.

Isto tako, polako pripremamo higijenske pojilice za nadolazeću sezonu.

Samo rano postavljene osiguravaju u stacioniranim pčelinjacima pravilno i rano navikavanje pčela na stalne i čiste izvore vode u blizini pa time smanjujemo pojavu nozemoze ili drugih crijevnih, ali i gljivičnih oboljenja.

Opširnije na stranicama Agrokluba

Kopirati
Drag cursor here to close