Agro preporuka

Ovo su najbolji savjeti za uspješnu sadnju graška

Grašak je ukusno i zdravo povrće za čiju vam sadnju ne treba puno truda.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 11. 03. 2024. u 19:00 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako ova kultura dobro podnosi hladnoću, najbolje vrijeme za sadnju je početak travnja. Istražili smo što je sve potrebno za uspješnu sadnju graška te kojih se pravila trebate pridržavati. Pa krenimo!

1. Priprema tla

Tlo za sadnju graška treba biti rahlo i bogato gnojivom. Najbolje je birati kompost, humus ili treset.  Ako izostavite ove korake, nemojte očekivati plodove jer se korijen neće razviti. Imajte na umu da je priprema pola posla te se bolje odvojiti više vremena za pripremu tla kako bi kasnije mogli uživati u plodovima svog rada. 

2. Sadnja

Sjeme graška se sadi na dubini od 3 cm te klija oko 8 dana. Razmak između redova bi trebao biti oko 40 cm. Za uspješan rast, temperatura zraka mora biti najmanje 5 °C. Ako su temperature izrazito visoke, mogu negativno utjecati na količinu plodova. 

3. Zalijevanje 

Budući da je voda izvor života, nakon sadnje grašak trebate zaliti. Nastavite ga redovno zalijevati, posebno tijekom sušnih razdoblja. Pazite da ne pretjerate jer ako se to dogodi može doći do truljenja korijena. 

4. Održavanje 

Grašak je lagan za sadnju no postoje neka pravila koja trebate poštovati tijekom cijelog procesa. Osim što nakon sadnje trebate redovno zalijevati vrt, potrebno je uklanjati korov i koristiti potporu za biljke kako bi podržali grašak dok raste. 

5. Zaštita usjeva 

Biljka graška je jako ukusna te je idealan izvor hrane za mnoge bube i štetočine. Da bi izbjegli ovakve situacije, potrebno je zaštititi usjeve prirodnim sredstvima. Oni su dovoljno blagi da ne naštete biljkama a istovremeno dovoljno jaki da obrane plodove od nametnika. Neki od najboljih su otopine mlijeka i sode, pripravak od vrhova rajčice te otopina češnjaka. 

6. Berba graška 

Rani grašak možete brati već nakon 12 tjedana dok ćete glavni usjev sačekati nekih 14 tjedana. U vrtovima se ovo povrće bere ručno dok se na velikim površinama koriste kombajni koji olakšavaju cijeli proces. 

Dobro je znati 

Ovo povrće je izvrstan izvor proteina, vlakana, željeza te raznih vitamina. Možete ga konzumirati odmah nakon branja ili ga zamrznuti te koristiti kasnije. Pomaže u regulaciji probavnih tegoba te pozitivno utječe na imunitet, zdravlje kostiju i krvožilni sustav. 

Kopirati
Drag cursor here to close