Zdravo i bogato vitaminima

Odgovaraju im krš i zelenilo| Uzgoj nije jednostavan, ali magareće mlijeko sve je traženije

Ovo je priča o ljekovitom mlijeku magarica s Bilogore, uzgoj nije jednostavan, no ljekovito magareće mlijeko sve je traženije.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 28. 06. 2023. u 20:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Primorsko-dinarski magarci gotovo desetljeće žive na Bilogori. Obitelj Plašć na farmama ih ima gotovo stotinu. Uzgoj nije jednostavan, no ljekovito magareće mlijeko sve je traženije pa je to jedan od glavnih razloga zašto je njihov uzgoj u kontinentalnom dijelu Hrvatske sve češći.

Nije samo krš - i zelenilo im odgovara! Mlijekom su ove bilogorske Primorke trenutačno vrlo darežljive, piše HRT.

Dan na farmi počinje u 6 ujutro

''S obzirom na to da su trenutno u najvišem stupnju laktacije one mogu dati od pola do cijele litre mlijeka svaka. Naravno kroz mjesec, dva polako laktacija pada i onda dolazimo do količine od 2 dcl do pola dcl dnevno'', govori Ivana Plašć, Ždralovi.

Dan na farmi počinje u šest u jutro.

''Ne može se reći da nije zahtjevno, pogotovo kad se bavite proizvodnjom mlijeka.To je redovito mužnja, pakiranje, briga o kupcima. Mlijeko magareće je sve traženije. Svake godine imamo sve više i više upita. Imamo čak i listu čekanja'', naglašava Darko Plašć, Ždralovi.

''Pomaže respiratornom sustavu, izuzetno je bogato hranjivim tvarima - vitaminima, raznoraznim spojevima koji našem tijelu pomažu da se izbori s bolestima'', kazala je Ivana.

Magarci kao obitelj

Prije desetak godina kupili su dva magaraca kako bi pomogli sinu Filipu u borbi s bronhitisom. On i njegova sestra Laura magarce doživljavaju kao dio obitelji.

''Veseli su, daju se maziti. Zapamtila sam Marlu, Dimitrija, Seku, Mazu, Renči'', govori Laura Plašć, Ždralovi.

''Uvijek smo najsretniji kada dobijemo curicu jer kada dobijemo dečka, on ovdje ostaje nekoliko mjeseci i on onda ode na drugu farmu da ne bi došlo do svađe između ženki'', rekao je Filip Plašć, Ždralovi.

30€ po litri

Iako dobivaju poticaje, u unapređenje proizvodnje ulažu većinom vlastiti novac pa je 30 eura za litru mlijeka najmanja cijena koju mogu ponuditi.

Ivana i Darko su i zaposleni, a tu su i brojne izvanškolske aktivnosti njihove djece.

Ova aktivna obitelj potkraj godine počet će s proizvodnjom linije kozmetike za djecu s atopijskim dermatitisom i suhom kožom.

Kopirati
Drag cursor here to close