40 tona mrkve

Od uzgoja mrkve se može odlično zaraditi, očekuje zaradu od 150 tisuća maraka

Da su pale te tri kiše koje su mi bile potrebne – imao bih čiste zarade oko 150 tisuća konvertibilnih maraka.I tada bih bio konkurentan na tržištu. Znam točno gdje sam pogriješio i naredne godine bih to mogao izbjeći i imati vrhunske prinose.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 12. 2019. u 15:10 Bjesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Tomislavcity / Dalibor Buljan iz Tomislavgrada uzgojio je tone mrkve

''Mrkva se trenutačno nalazi u skladištu u Tomislavgradu, pomalo je prodajem.Ali ona ne može propasti. To je kasna mrkva koja se skladišti i može se prodavati u ožujku i travnju. Upravo tovarim 150 kilograma mrkve koje su naručile časne sestre u Mostaru.Također imam narudžbu za Samostan u Širokom Brijegu i također jednu narudžbu za Čapljinu'', kaže na početku razgovora za Bljesak.info Dalibor Buljan, koji je uzgojio oko 40 tona mrkve – ali je problem nastao kod njezine prodaje.

Naime, Buljan je posijao 6 milijuna hibridnih sjemenki mrkve na 3 ha zemlje u Duvanjskom polju, a zemljište mu je velikodušno ustupio jedan ovdašnji poduzetnik. Očekivao je oko 280 tona mrkve, ali je kaže jedva dobio 40 tona.

''Očekivao sam oko 280 tona mrkve, u slučaju da je kiša pala onako kako sam očekivao. Trebale su mi te tri kiše, koje su pale 200 metara od moje parcele – ali eto nisu zahvatile moj dio gdje sam zasadio mrkvu'' , pomalo razočarano kaže ovaj nezaposleni branitelj iz Tomislavgrada.

Foto: Tomislavcity / Dalibor Buljan iz Tomislavgrada uzgojio je tone mrkve

Upravo zbog tih vremenskih nepogoda, mrkva nije nikla kako je očekivao Buljan.

''Obzirom da sva mrkva nije jednako nikla, onda je samo dio namijenjen za prodaju u trgovačkim centrima – jer mora lijepo izgledati, a njima nije bitan kvalitet.Nego samo izgled'', kaže Dalibor.

Njemci su još ranije dolazili na Daliborovu parcelu gdje uzgaja mrkvu i vidjeli sve, te su htjeli otkupiti svih 280 očekivanih tona. No, to nažalost to nije realizirano jer nije uspjelo 280 tona, te izgled mrkve nije jednak.

''Trenutačno u skladištu imam oko 7-8 tona, jer sam izvadio između 10 i12 tona mrkve. Nekoliko tona sam prodao. Tako da imam još mrkve koju nisam izvadio,a to je oko 30 tona. Dosta sam donirao izvađene mrkve, tko god mi je tražio'' – kaže Dalibor Buljan za Bljesak.info.

Foto: Tomislavcity / Dalibor Buljan iz Tomislavgrada uzgojio je tone mrkve

Bez obzira na sve, od uzgoja mrkve, kaže – neće odustati, jer se može izuzetno dobro zaraditi.

''Ne mogu doći na pozitivnu nulu nikako ove godine, ali sam stekao ogromno iskustvo koje će mi dalje poslužiti. Da su pale te tri kiše koje su mi bile potrebne – imao bih čiste zarade oko 150 tisuća konvertibilnih maraka.I tada bih bio konkurentan na tržištu. Znam točno gdje sam pogriješio i naredne godine bih to mogao izbjeći i imati vrhunske prinose, te zaradu'', zaključuje optimistično ovaj Duvnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close