Potrebno usklađivanje

Niže razine vlasti godišnje izdvajaju oko 28 milijuna KM za poljoprivredu

Ministar Dedić sa županijskim ministrima o programima poticaja
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 15. 05. 2018. u 14:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je danas u Sarajevu sastanak s ministrima i predstavnicima županijskih ministarstava zaduženih za pitanja poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

Razmatrana su pitanja iz oblasti poljoprivrede, veterinarstva i voda, a u fokusu razgovora bili su i županijski programi poticaja čije se usvajanje u narednom razdoblju očekuje još u Unsko-sanskoj, Tuzlanskoj i Posavskoj županiji.

Istaknuto je da niža razina vlasti na godišnjoj razini izdvajaju oko 28 milijuna KM za potrebe poljoprivrede: županije 20 milijuna i općine osam milijuna. 

Predstavnici ministarstava su prezentirali glavne poticajne mjere predviđene za ovu godinu. 

''Županijski programi su bitna dopuna federalnog programa poticaja. Neke vrste proizvodnje specifične za pojedina područja ne možemo poticati sa federalne razine, stoga je na županijama zadatak da im posvete posebnu pozornost'', rekao je Dedić. 

Ovo je slučaj, na primjer, malinarstva koje je razvijeno uglavnom u Unsko-sanskoj, Zeničko-dobojskoj i Srednjobosanskoj županiji, te proizvodnje smilja, razvijene prije svega u Hercegovini. 

Isto tako, neke vrste proizvodnje kod kojih je u prethodnom razdoblju zabilježen veliki broj zloupotreba trebaju biti poticane na županijskoj razini da bi se lakše kontrolirala dodjela sredstava. 

Predviđeno je da se usklađivanje mjera iz federalnog i županijskih programa odvija tijekom čitave godine, shodno potrebama i financijskim mogućnostima vlada. 

Ministar Dedić je naglasio da je federalni program poticaja već usvojen i objavljen u Službenim novinama, te da je spremna njegova primjena. 

Od županijskih ministarstava je zatražio da što prije obrade zahtjeve za poticaje za četvrti kvartal 2017. i prvi kvartal 2018. za mlijeko pa da nadležna ministarstva mogu što prije krenuti sa isplatama novčanih podrški, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close