Pozitivne naznake

Nastavak pregovora: Bliži se kraj zabrane izvoza jabuka u Rusiju

Pozitivne naznake nastavka izvoza jabuka u Rusiju
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 04. 2018. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sastanak sa rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor),  održan jučer u Moskvi s ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka bio je pozitivan'', istakao je nakon sastanka ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

''Ruska strana je zadovoljna sa svim što su nadležne službe u BiH uradile na unapređenju sustava izdavanja fitosanitarnog certifikata i obrasca o porijeklu robe. Mi sada imamo kompletan uvid u proizvodnju količine voća i povrća i izvoznika u Rusku Federaciju i potpuno smo spremni da garantiramo da sustav funkcionira onako kako smo ranije potpisali u protokolu'', istaknuo je ministar dodajući da  uspostavljeni sustav kontrole bh. strana već primjenjuje na izvozu kruške u Rusku Federaciju i da taj sustav u potpunosti funkcionira.

''Ruska strana namjerava, prije konačnog ukidanja zabrane izvoza jabuka, da se prvo uvjeri na terenu u sve što smo uradili, te da onda svoju odluku stavi izvan snage'', naglasio je ministar.

Ruska strane će detaljno analizirati sve što  je dostavljeno te vrlo brzo poslati inspekciju za pregled, priopćeno je.

''Nema sumnje da će krajnji rezultat u vezi izvoza jabuke biti povoljan za nas, ali je veoma važno i to da je ovakvim brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sustava kontrola bh. strane otklonjena mogućnost da se osim jabuka zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške'', istaknuo je ministar Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close