Djelujte na vrijeme

Namirnica iz kuhinje koja iz vrta tjera puževe golaće

Borba protiv ovih štetnika je dugotrajna i zahtijeva stalnu kontrolu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 05. 2024. u 19:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tlo je suho i kiša nam treba više nego ikada. No, s njom dolaze i neželjeni gosti - puževi golaći, a posebno su proždrljivi oni španjolski.

Svake godine nalazimo nove načine i savjete kako bismo suzbili ove štetnike koji mogu u potpunosti uništiti urod. Također, putem sluzi prenose uzročnike biljnih bolesti, najviše gljivice i viruse, piše Agroklub

Ljuske od jaja, piljevina, mamci s pivom, patke, prskanje vodom u kojoj su uginuli puževi... samo su neki od načina koji se koriste u malim vrtovima.

S nekima od njih možete napraviti nepopravljivu štetu, kao što je korištenje soli, a kemijskim sredstvima kao što je pužomor možete otrovati i druge životinje poput mačaka, pasa, peradi.

Borba protiv ovih štetnika je dugotrajna i zahtijeva stalnu kontrolu.

Zobene pahuljice koje ima gotovo svako kućanstvo mogu se koristiti na dva načina:

  1. Pahuljice pomiješajte s vodom te posudu stavite u vrt. Primamit će puževe, poput piva, te će se oni najčešće utopiti u ovoj kaši.
  2. Suhe pahuljice stavite u posudu ili oko biljaka. Nakon što ih pojedu, one će nabubriti u njihovom probavnom traktu te vjerojatno uzrokovati njihovo ugibanje. Ne pretjerujte s količinom jer možete privući glodavce i ptice.

Važno je djelovati rano. Čim se pojave sluzavi tragovi na biljkama, krenite u borbu. Sretno!

Kopirati
Drag cursor here to close