Oštećenja preko 70%

Muhe napadaju jabuke u Hercegovini

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, propisat će Naredbu o mjerama za sprječavanje širenja i suzbijanje mediteranske voćne muhe – ceratitis capitata (wiedemann) u FBiH.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 10. 2018. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Obzirom da je na području Hercegovačko-neretvanske županije uočena jako velika populacija mediteranske voćne muhe, te da u nekim nasadima jabuka oštećenja prelaze i 70%, preporučamo provedbu jedne od značajnih mjera u suzbijanju ovog štetnika, a to je sanitarno održavanje voćnjaka'', priopćila je Poljoprivredna savjetodavna služba, objavljeno je na stranici Općine Prozor-Rama.

Higijenske mjere su, prikupljanje svih zaraženih, oštećenih, trulih, otpalih, zaostalih i odbačenih plodova na svim mjestima proizvodnje, otkupa, uvoza, pakovanja ili skladištenja i njihovog zbrinjavanja na odgovarajući način. Na ovakav način, navode, znatno se smanjuje potencijal infekcije za narednu godinu.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, propisat će Naredbu o mjerama za sprječavanje širenja i suzbijanje mediteranske voćne muhe – ceratitis capitata (wiedemann) u FBiH.

Radi sprječavanja širenja i suzbijanja mediteranske voćne muhe, vlasnicima biljki Savjetodavna služba savjetuje da: na svojim posjedima krče samonikle biljke domaćine mediteranske voćne muhe, zapuštena poljoprivredno zemljište privesti poljoprivrednoj proizvodnji te redovno ga održavati i obrađivati u skladu sa odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, objavljeno je.

Osim toga, potrebno je provoditi higijenske mjere prikupljanja svih zaraženih, oštećenih, trulih, otpalih, zaostalih i odbačenih plodova biljki domaćina mediteranske voćne muhe i mjere zbrinjavanja tih plodova na jedan od sljedećih načina: prikupljanjem i zakopavanjem plodova u roku od 24 sata na dubinu od minimalno 30 cm ili prikupljanjem plodova i držanjem u hladnjačama na temperaturi od minimalno 0°C najmanje 10 dana. Također, može se vršiti i prikupljanjem plodova u plastične vreće te čuvanjem u zatvorenim vrećama na otvorenom najmanje 10 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close