46%

Mračna procjena Europske komisije: 46 posto teritorija izloženo ozbiljnoj vremenskoj nepogodi

Najviše su ugrožene Francuska, Rumunjska i Mađarska te nekoliko mediteranskih regija, uključujući Italiju, Španjolsku i južnu Grčku.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 07. 2022. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nešto manje od polovice teritorija Europske unije je u opasnosti od teške i dugotrajne suše koja bi mogla umanjiti dobitke u proizvodnji hrane, stoji u srpanjskom izdanju Biltena JRC MARS - Monitoring usjeva u Europi.

Mračna procjena Europske komisije pokazuje da je trenutno 46 posto teritorija izloženo upozoravajućim razinama suše, a još 11 posto u stanju pripravnosti, prenosi portal AgroKlub.com.

Ovaj podatak je vrlo zabrinjavajući. Nedostatak vode u zemljištu je sve očigledniji, a usjevi pod vegetacijskim stresom. Veliki je pritisak na poljoprivredne sustave, a konkurencija za vodne resurse velika. Potencijal i prinosi usjeva su smanjeni.

Najviše su ugrožene Francuska, Rumunjska i Mađarska te nekoliko mediteranskih regija, uključujući Italiju, Španjolsku i južnu Grčku.

Izvješće bilježi trend rasta posljedica ove vremenske nepogode. Od početka godine ozbiljna suša pogađa regije, a zahvaćena područja su sve veća.

Ugrožene su količine vode koje će biti dostupne u narednim mjesecima. Stres izaziva pad prinosa, a najviše su pogođene žitarice.

Povećana je opasnost od šumskih požara. Uoči sastanka ministara poljoprivrede EU, Luis Planas, španjolski ministar je istaknuo da se predviđa da će zemlja ove godine dostići proizvodnju od 20 milijuna tona žitarica.

No, suša koja vlada i koja je izazvala izuzetno tešku situaciju, smanjit će prinose na iznos između 17 i 18 milijuna tona, navodi Euractiv.

Španjolska je ove godine iskoristila brojne subvencije iz ZPP-a kako bi maksimizirala površine pod usjevima, ali to neće biti dovoljno da se popune praznine na tržištu uzrokovane ratom u Ukrajini.

Upućen je poziv za dalju fleksibilnost ZPP-a u svjetlu teških vremenskih uvjeta.

Situacija u Mađarskoj je dramatična. U nekim područjima sadržaj vlage u zemljištu je blizu nule, a delegacija ove države je najavila drastičan pad prinosa što će ugroziti stočnu hranu te prehrambenu sigurnost.

Pridružili su se pozivu Španjolske za veću fleksibilnost u okviru pravila koja reguliraju program potpora EU, piše portal AgroKlub.com. .

To je neophodno kako bi se članicama omogućilo više manevarskog prostora u pogledu ekoloških zahtjeva, kao i podrška za navodnjavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close