Stanje je ozbiljno

Mljekari u BiH traže povećanje cijene sirovog mlijeka

Zbog povećanja cijena žitarica, gnojiva, sjemena i nafte u Grupaciji mljekara Tuzlanske županije smatraju da je ispunjenje njihovog zahtjeva jedini način da u ovome periodu opstanu na tržištu kao proizvođači hrane.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 03. 2022. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko bh. udruženja poljoprivrednih proizvođača pokrenulo je inicijativu kojom traže od mljekara i trgovačkih lanaca povećanje cijene sirovog mlijeka na 0,95 KM po litru sa sadašnjih 0,55KM/l.

Zbog povećanja cijena žitarica, gnojiva, sjemena i nafte u Grupaciji mljekara Tuzlanske županije smatraju da je ispunjenje njihovog zahtjeva jedini način da u ovome periodu opstanu na tržištu kao proizvođači hrane.

''Spas bosanskohercegovačkog mljekarstva je u podizanju cijene mlijeka na 0,95KM/l. Ispunjenje tog zahtjeva bi proizvođačima mlijeka omogućilo poslovanje na pozitivnoj nuli jer mi smo sada u ogromnim minusima i sjetva će nas troduplo više ioznositi u odnosu na prošlu godinu'', izjavio je za Fenu Eldin Glibanović iz Grupacije mljekara Tuzlanske županije.

Kako navodi, poljoprivredni proizvođači se nisu financijski oporavili ni od posljedica suše u prošloj godini, a već se suočavaju s visokim cijenama sjemenskog materijala.

''Mljekarstvo u Tuzlanskoj županiji ima kapital od 110,7 milijuna KM i mislim da ne bi imalo smisla ugroziti taj kapital zbog četiri do pet milijuna KM, koliko bi realno iznosili naši zahtjevi'', izjavio je Glibanović za Fenu.

Vlada Tuzlanske županije donijela je Program novčanih podrški za poljoprivredu i ruralni razvoj u ovoj godini kojim će se omogućiti isplata novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima.

Glibanović smatra da taj program neće biti dovoljan, te da je potreban jedan drugačiji pristup sektoru poljoprivrede.

''Iscrpljeni smo definitivno od prošle godine, a i ova godina nas ne mazi. Za svojih pedeset grla, morao bih zasijati oko 50 hektara. Ranije sam mogao jedan hektar zasijati za 1 - 1,5 tisuću KM, što ove godine neću moći za 3 - 3,5 tisuće KM, što znači da mi za sjetvu samo treba oko 150 tisuća KM'', izjavio je Glibanović.

U Grupaciji mljekara Tuzlanske županije se nadaju pomoći svih razina vlasti kroz nabavku što većih količina gnojiva, sjemena i herbicida, a kako kažu, oni će odgovornost preuzeti na sebe kako bi za stanovništvo proizveli što više hrane.

Za ponedjeljak su zakazali sastanak u Vladi TŽ kako bi dogovorili naredne korake za zajednički izlazak iz ove krize.

Kopirati
Drag cursor here to close