Zemljišta

Ministarstvo poljoprivrede HBŽ-a o presudi Ustavnog suda FBiH

''Da je presuda mogla biti drugačija i da su općine bile uključene u izradu zakona 2009. godine dokaz su materijali s javne rasprave", stoji u priopćenju.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 05. 2020. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) oglasilo se priopćenjem za javnost vezano za presudu Ustavnog suda FBiH koji je osporio dijelove Zakona o poljoprivrednom zemljištu HBŽ-a jer pri njegovom usvajanju nisu konzultirane lokalne samouprave.

U priopćenju se tvrdi kako je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o postupka pred Ustavnim sudom saznalo tek nakon što je u Narodnim novinama objavljena presuda te se dodaje kako bi presuda zasigurno bila drukčija da je Ministarstvo znalo da se postupak vodi.

Pročitajte još

"To potvrđuje činjenicu da je sam postupak unaprijed dogovoren i da su pojedinci svjesno trgovali interesima županije u korist SNSD-a i pojedinca čije interese brane prilikom sklapanja ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta. Da je presuda mogla biti drugačija i da su općine bile uključene u izradu zakona 2009. godine dokaz su materijali s javne rasprave", stoji u priopćenju.

Ministarstvo dalje navodi kako je Ustavni sud FBiH naložio Skupštini HBŽ-a da u roku od šest mjeseci usuglasi osporenu odredbu s presudom, uz aktivno sudjelovanja općine na čijem području se nalazi poljoprivredno zemljište.

"Ministarstvo je odmah pristupilo izmjenama i dopunama zakona te smo se opet obratili općinama za mišljenje. U roku smo poslali izmjene i dopune zakona na Vladu, više puta smo predlagali da se zakon nađe na dnevnom redu, ali Vlada se nije do danas očitovala o zakonu. Uigrana je međustranačka praksa da se uskrati mišljenje od strane Ministarstva pravosuđa, pa je to alibi predsjedniku Vlade zašto nešto ne stavlja na dnevni red (suprotno Poslovniku o radu Vlade). To, međutim, ne abolira nikoga što se zakon nije razmatrao na Vladi i Skupštini u predviđenom roku.

Jasno je bilo da Vlada neće raspravljati niti postupiti po presudi Ustavnog suda te smo dopune i izmjene zakona s pristiglim mišljenjima poslali na Skupštinski odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Očekujemo da će se zaključci odbora provesti, da će Skupština HBŽ-a imati zadnju riječ i da će se dodjela poljoprivrednog zemljišta vratiti u okvire zakona", stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close