Evo i kako

Luk vlasac - izvor vitamina i minerala koji možete uzgajati i na balkonu

Otporan je na niske temperature kao i svi lukovi te se sjetva može obaviti u jesen ili u rano proljeće.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 04. 2024. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Luk vlasac, Allium schoenoprasum, pripada porodici lukova i koristi se kao začinska biljka, odnosno dodatak jelima.

Ima okus običnog luka, ali njegova glavna osobina ili značaj je što je vrlo ljekovit za ljudski organizam, prenosi Agroklub

Vrijeme je za sjetvu

Razlika između vlasca i običnog je u morfologiji, listovi vlasca su nešto kraći i značajno uži od običnog, rastu do 20 cm, a ima vrsta čiji list dostiže i 50 cm.

Otporan je na niske temperature kao i svi lukovi te se sjetva može obaviti u jesen ili u rano proljeće.

Riječ je o višegodišnjoj biljci koja se proizvodi direktno iz sjemena, za razliku od ostalih crvenih lukova čija se proizvodnja kod nas temelji na lučicama.

Može se uzgajati u vrtu sjetvom direktno u zemljište ili čak na balkonima u posudama što je češći slučaj jer nije bujnog habitusa.

Također se može uzgajati iz presadnica, što se rjeđe primjenjuje.

Nije zahtjevna biljka, a voli nešto vlažnije tlo. Često ga nazivaju i divljim lukom jer se nerijetko može pronaći i u prirodi, najčešće uz rijeke. Dakle, može se uzgajati i brati po potrebi u svježem stanju ili zamrznuti ili čak osušiti pa tako koristiti kao začin.

Čuvar vrta

Ova biljka u vrtu odbija štetnike, tako da se može sijati uz sljedeće kulture: celer, salata, rajčica, krastavac, tikvice, mrkva i grašak. Osim što vlasac djeluje kao repelent na štetne insekte, dobar je "čuvar" i od biljnih bolesti.

Posađen u blizini jabuka umanjit će se ili potpuno spriječiti pojava krastavost lista i ploda voćke, dok će u blizini ruža smanjiti pjegavost lista.

Kao i drugi lukovi obiluje vitaminima i mineralima što govori da ima odlične nutritivne osobine po ljudsko zdravlje. Odličan je izvor vitamina A, C, K.

Osim toga, u sebi sadrži i minerale kalij, fosfor, kalcij, željezo, bakar, magnezij, cink, folate, te biljne spojeve koje su razlog da luk vlasac može djelovati protuupalno, antioksidativno i antiproliferativno.

Sadrži malo kalorija, proteina i masti. Uz uravnoteženu prehranu može spriječiti nastanak kroničnih bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa te raznih tumora. Treba ga jesti umjereno kako ne bi došlo do poremećaja u probavnom traktu.

Poželjan u svakoj kuhinji

Poželjan je u svakoj kuhinji u svježem ili suhom obliku, a ne bi ga trebale konzumirati osobe koje su alergične na biljke iz porodice lukova.

Njegov okus je puno blaži od običnog luka tako da može poslužiti kao dodatak raznim jelima kao što su: salate, variva, juhe, sendviči, umaci i jelima od ribe.

U trgovinama smo već odavno primijetili mliječne namaze s lukom vlascem i paštetama. Ako se uzgaja u posudama i u vrtu može se brati i upotrebljavati u svježem stanju što je i najbolji način.

Kao i većina začina dodaje se na kraju kuhanja jer brzo gubi svoju aromatičnost. Slaže se uz mnoge namirnice i jela kao salata uz grah, ili krumpir salata, jelima od jaja, sirevima, juhama, jelima s piletinom i rižom.

Svoju primjenu, zbog sastava, luk vlasac je našao i u kozmetici te medicini.

Kopirati
Drag cursor here to close