"Sve se poklopilo"

Ljubuški poljoprivrednici: 99 posto smo zadovoljni količinom, kvalitetom i cijenom

U Ljubuškom se ovih dana obavljaju završni radovi na vađenju mladog krumpira.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 03. 07. 2022. u 07:54 Bljesak.info
Ljubuški krompir prepoznatljiv na cijelom tržištu BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubuški rani krumpir jedan je od brendova tog kraja i prepoznatljiv je na cijelom tržištu Bosne i Hercegovine i šire. Ove godine proizvelo se od osam do 10 tisuća tona mladog krumpira.

Poljoprivrednici su usprkos enormnim poskupljenjima, zadovoljni i cijenom i količinom i kvalitetom, u odnosu na prošlu godinu kada su bilježili gubitke. I grad Ljubuški i Županija Zapadnohercegovačka, uz podršku europskih projekata, posljednjih godina su poljoprivredu podigli na veći nivo.

Završni radovi 

U Ljubuškom se ovih dana obavljaju završni radovi na vađenju mladog krumpira, piše BHRT

Poljoprivredni proizvođači iz Ljubuškog ove su godine zasadili oko 350 hektara mladog krumpira. U poljoprivrednoj zadruzi kažu da će, za razliku od prošle godine kad su bili na nuli, ove godine cijene opravdati sadnju.

"Ovo je jedna od rijetkih godina da smo 99% zadovoljni i količinom i kvalitetom i cijenom, poklopilo se sve, jest da je sve poskupjelo, repromaterijal, sve je poskupjelo, ulazni troškovi su do neba skočili, i cijena je relativno dobra bila pa se nešto i zaradilo", kazao je poljoprivrednik i predsjednik Zadruge "Plodovi zemlje" Ljubuški Dubravko Vukojević.

Vukojević je posadio 17 duluma, što je otprilike tri tone mladog krumpira. Ova godina je bila iznimno rodna, pa se pomoć traži iz drugih sredina, jer ovom kraju, kaže, sve više nedostaje radne snage.

"Pa ide, zadovoljni smo s gazdama, zadovoljni s cijenom, a gazde zadovoljne sa prinosom", naglsio je radnica Rajka Kralj iz Ljubinja.

Poticaji 

Većina ljubuškog mladog krumpira se proda na tržištu BiH. Trećina se izvozi u EU, uglavnom u Hrvatsku i dijelom u Sloveniju, što je uveliko pomoglo njegovom brendiranju. Poljoprivrednici s područja Ljubuškog prošle godine ostvarili su poticaje u iznosu većem od 2,3 milijuna maraka. Završeni su brojni projekti iz oblasti poljoprivrede u čijoj realizaciji su sudjelovali Grad Ljubuški, Vlada ŽZH, resorno federalno ministarstvo te partneri iz EU.

Uz pomoć Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj završen je projekt vodonatapni kanala u Ljubuškom u dužini od 185 kilometara, što čini 70% ukupnog vodonatapnog sustava u BiH.

S radom je lani počeo i sabirno-distributivni centar na Bijači. Time su poljoprivrednici dobili sve uvjete za skladištenje, sortiranje i pakiranje krumpira i zajednički plasman prema kupcima, što znači i bržu i bolju prodaju. Osim po kvaliteti, mladi krumpir iz Ljubuškog danas se izdvaja na tržištu i po unikatnom brendiranom pakiranju.

Kopirati
Drag cursor here to close