Prijetnja

Livanjska regija na oprezu zbog afričke kuge: Šta je zabranjeno?

Istaknuli su i kako je zabranjena nabava, držanje i prodaja svinja iz zaraženih područja, a preporučuje se da se ne nabavljaju ni iz ugroženih područja.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 08. 2023. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog utvrđene zarazne bolesti afričke svinjske kuge, na širem području BiH, uzgajivači svinja u Kantonu 10 pozvani su na pojačan oprez. Resorno ministarstvo i kantonalna uprava za inspekcijske poslove napomenuli su da je riječ o bolesti koja se lako i brzo širi, te predstavlja veliku prijetnju domaćim i divljim svinjama, prenosi portal Akta.ba.

Propisane mjere

"Budući da se virus afričke svinjske kuge nezaustavljivo širi, te da postoji veliki rizik od njenog izbijanja i na području našeg kantona, naglašavamo kako je od općeg interesa da se pojava ove bolesti spriječi, a u slučaju pojave da se što ranije otkrije kako bi se posljedice izbijanja svele na najmanju moguću mjeru", naveli su u priopćenju.

Također, naglašavaju kako je u slučaju pojave bolesti naknada štete moguća isključivo za one držatelje svinja koji su na vrijeme prijavili sumnju ili uginuće i koji su primjenjivali sve propisane mjere. Stoga se ih pozvali na pojačane opće preventivne mjere kojima je glavni cilj sprečavanje unosa virusa na njihove posjede, posebno na osiguravanje higijenskih uvjeta u objektima za držanje životinja, kao i:
- osiguravanje preventivne dezinfekcije za osoblje i dezinfekcijskih barijera za vozila
- postavljanje odgovarajućih tzv. dvostrukih ograda koje će spriječiti kontakt svinja s drugim životinjama posebno s divljim svinjama kod držanja svinja na otvorenim površinama,
- zabrana ulaska u krug objekta svim osobama osim onima koje brinu o životinjama.

Istaknuli su i kako je zabranjena nabava, držanje i prodaja svinja iz zaraženih područja, a preporučuje se da se ne nabavljaju ni iz ugroženih područja.

Zabrana

"Strogo je zabranjena nabava, držanje i prodaja svinja koje nisu obilježene ušnim markicama. Prema važećim propisima zaraženim i ugroženim područjima proglašena su naseljena mjesta u većini općina Republike Srpske, Brčko Distrikta i Posavskog kantona. Ugroženim područjem proglašeno je i jedno naseljeno mjesto na području općine Glamoč", napominju.

S obzirom na pad cijene živih svinja u zaraženim i ugroženim područjima, smatraju kako je za očekivati pojačani promet svinja iz tih područja u ovaj, ali i u susjedne kantone. Lovci su također dužni pridržavati se biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju u svrhu pretraživanja na afričku svinjsku kugu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close