Velika potražnja

Kuke se u Čapljini prodaju po cijeni od četiri KM za kilogram

Trenutačna cijena na veletržnici u Tasovčićima je marku za vezicu, težine 200 do 250 gr, dok je u Metkoviću vezica 10 kuna odnosno dvije i pol KM.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 04. 2018. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Ono što su u Bosni gljive, u Hercegovini su kuke. Riječ je o samonikloj biljci iz porodice bljuštovki, čiji su izdanci jestivi, a plodovi vrlo otrovni.

Kuke se beru u razdoblju od polovine drugog pa do početka petog mjeseca. Cijenjene su zbog svojih jestivih, mekanih i sočnih izdanaka.

Uz kuke, beru se i nešto rjeđe šparoge. Ljubitelji tih diuretika jedva su dočekali prestanak oborina da krenu s branjem.

Omiljeno mjesto berača u čapljinskoj općini je Park prirode Hutovo blato, gdje se nerijetko mogu sresti i berači s Neretve, Metkovića i okolnih mjesta.

Ovoga puta “u poslu” smo zatekli Zdravka Dodiga iz Višića, koji ne gubi vrijeme nego bere i kuke i šparoge.

''Nisu baš najbolje, malo su tanje nego inače, vrijeme nije dopuštalo da budu onakve kakve bi trebale biti. Berem i šparoge, one su cjenjenije'', objašnjava Zdravko za Večernji list.

Na upit kako se spremaju šparoge, koje Hercegovci ipak rjeđe beru, kaže: ''Najviše se spremaju na salatu, miješaju s jajima, mogu se prokuhati, a tko voli, jede ih i same. Poznato je da su zdrave, a zbog toga su i tražene. Kada prođu kroz grlo, odmah se osjeti njihov žar'', naglašava Zdravko.

Na opasku da divlje šparoge imaju bodlje, nastavlja: ''To se ljudima samo čini, najbolji je dio gdje se nalazi iglica. Uostalom, da ne bi bile bodljikave, beru se mlade. Dobro ih se prokuha, a mogu se propržiti na tavi s jajima ili pak na salatu. Spremaju se na više načina, a mogu se ubaciti u svako jelo. Djeca baš i ne vole kada ih žari, a nama, koji znamo zbog čega je to tako, to je sasvim normalno''.

Što se tiče kuka i njihova spremanja, Zdravko je i u to dobro upućen.

''Najviše se spremaju na salatu. Najprije se dobro prokuhaju. Neki ih ne kuhaju nego odmah bace na tavu, ali preporučio bih svakome da ih prvo prokuha, i kuke i šparoge, nakon toga lakše ih je spremiti. Opere ih se svakako i prije uporabe, ali prokuhane su pogodnije, a i čistije za spremanje'', kaže Zdravko,.

Vraćajući se na sezonu, objašnjava: ''One niču kad je toplo vrijeme. Dok su trajali ova kiša i led, a budući da je sniježilo i 1. ožujka, kuka i šparoga nije bilo. Mogu se brati još 10 do 15 dana i to je kraj. Kuke su tanke, slaba je sezona'', zaključuje Zdravko koji ih povremeno bere i za prodaju.

Trenutačna cijena na veletržnici u Tasovčićima je marku za vezicu, težine 200 do 250 gr, dok je u Metkoviću vezica 10 kuna odnosno dvije i pol KM.

Zdravko smatra da je cijena u Metkoviću, oko deset KM za kilogram, prihvatljiva, dok se za cijenu u Čapljini kuke ne isplati brati.

Kopirati
Drag cursor here to close