Mjere pomoći

Košarac gospodarstvenicima nudi izvoz na tržišta trećih zemalja

Na sastanku je razgovaralo o ukidanju cjepiva protiv klasične svinjske kuge, što je uvjet za nastavak izvoza svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 04. 2020. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizirao je u srijedu radni sastanak o podršci i pomoći domaćim gospodarskim kapacitetima, s fokusom na saniranje negativnih učinaka epidemije korona virusa i zaštitu domaće proizvodnje.

Radnom sastanku putem videolinka prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić sa savjetnikom Zoranom Maletićem, pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za ruralni razvoj i poljoprivredno savjetodavne službe Nijaz Brković, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta Perica Burgić i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Na sastanku je razgovaralo o ukidanju cjepiva protiv klasične svinjske kuge, što je uvjet za nastavak izvoza svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju.

Sugovornici su usuglasili da će Ured za veterinarstvo BiH izvršiti zoniranje, te obavijestiti makedonsku stranu da je Republika Srpska završila svoj dio posla i da će Brčko distrikt taj proces okončati do 1. svibnja ove godine. Time će poljoprivrednim proizvođačima iz Republike Srpske i Brčko distrikta biti omogućen izvoz svinjskog mesa na makedonsko tržište.

Kada je u pitanju izvoz iz Federacije BiH, istaknuto je da će Ured za veterinarstvo BiH u koordinaciji sa nadležnim federalnim ministarstvom u sljedećih 15 dana riješiti pitanje plana hitnih mjera, kako bi i poljoprivrednicima iz ovog entiteta bio omogućen izvoz svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju. Na zahtjev nadležnih entitetskim ministarstava, na današnjem radnom sastanku razmotreno je pitanje cijepljenja životinja protiv bruceloze i nedostajućih doza cjepiva.

Ministar Košarac rekao je da će u sljedećem razdoblju zatražiti pomoć od Veleposlanstva Švedske u BiH da putem agencije SIDA osigurali neophodnih 200.000 doza cjepiva protiv bruceloze, budući da se financijska sredstva za tu namjenu od Europske komisije očekuje u četvrtom kvartalu ove godine. 

U cilju pomoći domaćim gospodarskim kapacitetima, danas je razgovaralo i o problemu ostvarenih viškova proizvodnje i njihovom plasmanu na tržišta trećih zemalja. U tom kontekstu, ministar Košarac najavio je da će uskoro razgovarati sa predstavnicima Izaslanstva EU u BiH o mogućnosti da BiH koristi luku Ploče za izvoz žive stoke na tržišta trećih zemalja.

Kada je u pitanju mogućnost izvoza na tržište EU i Kine, ministar Košarac informiran je da je Republika Srpska popunila upitnik za izvoz mesa u zemlje članice EU i Kinu, te da će Federacija BiH u sljedećem razdoblju poduzeti iste korake. Nakon što se izvrši analiza upitnika oba entiteta, usuglašeno je da će Ured za veterinarstvo BiH kontaktirati Europsku komisiju i kinesku stranu sa zahtjevima da se dozvoli izvoz mesa iz BiH.

Ministar Košarac rekao je da će informirati Izaslanstva EU u BiH i kinesku stranu o ovom pitanju, te tražiti mogućnost da nadležne institucije daju suglasnost kako bi se meso proizvedeno u Republici Srpskoj i Federaciji BiH moglo naći na tržištu EU i Kine, priopćeno je iz ministarstva.  

Kopirati
Drag cursor here to close