Na devet farmi

Kanton Sarajevo u borbi sa salmonelom: Ubijeno 56.280 pilića

Ova mjera donesena je s ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo, a broj zaklanih pilića za 20 posto je viši u odnosu na prethodnu godinu, priopćeno je iz kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 01. 2022. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veterinarski inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo u posljednja dva mjeseca proveli su monitoring na devet farmi tovne peradi u ovom kantonu i analizama uzetih uzoraka potvrdili prisustvo salmonele na četiri farme, zbog čega je donesena mjera sanitarnog klanja 56.280 tovnih pilića.

Ova mjera donesena je s ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo, a broj zaklanih pilića za 20 posto je viši u odnosu na prethodnu godinu, priopćeno je iz kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.

Osim toga, na kontroliranim farmama, pod nadzorom kantonalnih veterinarskih inspektora, provedene su dodatne mjere, odnosno pojačano pranje, čišćenje, dezinfekcija, uz kontrolna laboratorijska ispitivanja, prenosi BHRT

S obzirom na to da su rezultati inspekcije lošiji u odnosu na godinu ranije, nadzor je nastavljen uzimanjem 430 uzoraka iz proizvodnje, prerade, dorade, distribucije i maloprodaje mesa peradi i konzumnih jaja u Kantonu Sarajevo, gdje nisu detektirane patogene bakterije.

Službenim uzorkovanjem i laboratorijsko-dijagnostičkim ispitivanjem bilo je obuhvaćeno i šest sarajevskih farmi koka nosilja, gdje su dobiveni zadovoljavajući rezultati ispitivanja na salmonelu, navodi se u priopćenju.

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo upozorava sve subjekte u poslovanju s hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije hrane na nužnost provođenja općih i posebnih mjera higijene hrane, zasnovanih na principima HACCP sistema, kao i mjera samokontrole salmonele u hrani koju stavljaju na tržište.

Potrošačima se sugerira da prilikom pripreme i upotrebe hrane održavaju higijenu te da adekvatno termički obrade namirnice prije konzumacije, a posebno pilećeg mesa i jaja.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, salmonela je najčešće izoliran uzročnik trovanja hranom u Federaciji BiH, kao i u zemljama regije i EU.

Kopirati
Drag cursor here to close