Savjeti

Kako sačuvati krizanteme?!

Pregledajte dno posude. Najbolje biljke moraju imati uredno dno iz kojih ne smije izaći korijenje. Ono mora biti u prostoru posude, da čini korjenovu balu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 27. 10. 2023. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jesenske krizanteme ili jesenske ruže se sada mogu pronaći u cvjećarnama i tržnicama. Budući da su višegodišnje, kada ih jednom kupite, mogu biti ukras dvorišta deset i više godina. U ponudi se mogu pronaći s krupnijim i sitnijim ili velikim cvjetovima poput ruže. Obojenost cvjetova može biti bijela, žuta, ljubičasta, bordo, jednobojne, dvobojne. Izbor je na vama.

Birajte zdrave sadnice

Kod kupovine obratite pažnju u kakvom je stanju biljka, kako izgledaju listovi i cvjetovi. Ako sumnjate na simptome bolesti ili prisustvo štetnika, ne kupujte takve biljke, piše Agroklub.

Pregledajte dno posude. Najbolje biljke moraju imati uredno dno iz kojih ne smije izaći korijenje. Ono mora biti u prostoru posude, da čini korjenovu balu. To je znak da je biljka redovno zalijevana, dodavana joj prihrana i uzgajana na agrotekstilu ili nekoj drugoj foliji. Nadzemni dio treba biti razvijen, lopta grma kompaktna, listovi i cvjetovi zdravi. Kupujte samo takve biljke.

U slučaju da na dnu posude vidite korijenje koje je izašlo van, to je siguran znak da biljka nije redovno zalijevana i hranjena. Njeno korijenje je izašlo u potrazi za vodom i hranom, a često je znak da su posude bile na zemji. U tom slučaju kroz otvore se mogu uvući razni štetnici i uzročnici bolesti.

Kako da prezime?

U kontinentalnim područjima s oštrijom klimom preporučuje se da biljke ostavite u posudama. Sačekajte da ocvatu i tada uklonite osušene cvjetove i prikratite grane za 5 do 10 cm, najviše za trećinu. To će osigurati da biljka zadrži loptast izgled, potaknut će grananje što će joj dati kompaktan izgled, stvorit će više pupoljaka koji će dati obilniju cvatnju.

Tijekom zime držite posudu s biljkom u negrijanoj prostoriji, ali gdje neće doći do smrzavanja. Povremeno je zalijte. Na proljeće je posadite, jer su mlade biljke osjetljive na smrzavanje tijekom zime.

U toplijim područjima poslije cvatnje i prikraćivanja možete biljku posaditi na stalno mjesto. One mogu podnijeti hladnoću i nisu preosjetljive. Kad vidite da im opada lišće i izgleda kao da su se osušile, ne brinite, biljka se priprema za novo vegetacijsko razdoblje. Dolaskom proljeća i toplijeg vremena na grančicama će se pojaviti pupoljci.

Ako sadnju obavljate na otvorenom, birajte osunčana mjesta s dobrom drenažom zemljišta. U sadne jame stavite na dno sloj šljunka ili lomljene cigle kao drenažni sloj, a u zemlju dodajte fermentirani stajnjak ili neko drugo organsko gnojivo.

Kopirati
Drag cursor here to close