Hrnjić u Stocu

Jesu li poticaji u poljoprivredi dali rezultate?

Dopredsjednik Gradskog vijeća Stoca, Kazimir Raguž, rekao je kako svakim danom imaju sve više poljoprivrednih obiteljskih proizvođača koji uz prometnice nude svoje proizvode.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 15. 05. 2024. u 17:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić u srijedu je posjetio Stolac, gdje je s predstavnicima Gradske uprave i poljoprivrednicima razgovarao o rezultatima rada ovoga ministarstva u protekloj godini i novčanoj podršci za 2024. godinu, ističući da je maslinarstvo okarakterizirano kao strateška grana, a politika podrške proizvodnji daje rezultate.

Rezultati

''S poljoprivrednicima smo htjeli podijeliti rezultate našeg rada u protekloj godini i približiti im naše programe novčanih podrški koje mogu ostvariti u 2024. godini, te razgovarati i o planovima za ovu godinu. Obišli smo neka poljoprivredna domaćinstva na području grada da vidimo jesu li one mjere koje smo kreirali dale rezultata'', kazao je Hrnjić u razgovoru za Fenu.

Dodao je kako se prema rezultatima iz Gradske uprave Stoca može reći da je sve što je ovo ministarstvo radilo u 2023. godini dalo odlične rezultate.

''Ako kažemo da samo u maslinarstvu imamo nešto manje od 5.800 novih zasađenih stabala na nekih 175 duluma zemljišta, to predstavlja veliko povećanje, odnosno više je od 2021. i 2022. godine zajedno. To je nešto što nas ohrabruje jer sve što smo uradili u programu podrške kad su u pitanju proizvodnje koje su adaptirane na ova područja, odnosno maslinarstvo, vinogradarstvo, voćarstvo, povrće... Kad je u pitanju animalna proizvodnja, broj goveda nije se povećao, ali nije ni smanjio, tu proizvodnju održavamo, ali uvjeren sam da će mjere koje donosimo u ovoj godini dati rezultat i u ovoj proizvodnji'', ocijenio je ministar.

Maslinarstvo kao strateška grana

Dodao je kako danas istječe rok gradovima i općinama u Federaciji BiH da kandidiraju svoje projekte za ona sredstva od 50 milijuna maraka koje je Vlada FBiH izdvojila za njih.

''Komisija će nakon prijema aplikacija izvršiti bodovanje svih projekata i siguran sam da će Vlada donijeti najbolju moguću odluku da pomognemo sve općine i gradove u Federaciji da realiziraju te projekte. Ono što je dobro je da smo iz odobrenih projekata iz 2023. godine produžili rok do kraja ove godine, pa to više nije do 30. lipnja, nego sada naši gradovi i općine do 31. prosinca mogu utrošiti i opravdati trošenje tih sredstava'', istaknuo je Hrnjić.

Naglasio je kako je u novoj Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH maslinarstvo okarakterizirano kao strateška grana.

Video: Hrnjić: Poljoprivredna proizvodnja u FBiH se malim, ali sigurnim koracima kreće naprijed

''Ona već pokazuje rezultate, ali sve ono što proizvedemo netko će trebati preraditi i plasirati na tržište, ali to su stvari koje moramo rješavati u hodu. Najbitnije je da imamo više zasada, veću proizvodnju maslina, i svih ostalih kultura, a ono što smo odredili da je strateški, osim maslinarstva, su pšenica u Posavini, te proizvodnja mlijeka u Federaciji. Po tome smo prepoznatljivi i vodeći u Bosni i Hercegovini. Dakle ukupna poljoprivredna proizvodnja u FBiH se malim, ali sigurnim koracima kreće naprijed. To nisu rezultati koje bi mi željeli, ali ćemo učiniti sve da, u ovom mandatnom periodu od četiri godine ove Vlade Federacije, pokušamo tu proizvodnju podići na razinu koji bi bio sigurno prihvatljiv za sve građane FBiH'', kazao je ministar.

Veliki interes za poljoprivredu

Dopredsjednik Gradskog vijeća Stoca, Kazimir Raguž, kazao je kako dolazak federalnog ili bilo kojeg ministra s većih razina za ovaj grad predstavlja priliku za prezentaciju svega što se tu radi.

''Federalno ministarstvo podržava i naš lokalni sajam gdje se promoviraju plodovi Mediterana koji se ovdje proizvode. Također, svi naši proizvođači mogu aplicirati na projekte i poticaje koje daje ovo ministarstvo, tako da je to dovelo do značajnog porasta u sadnji. Svaki poticaj koji dobijemo također daje poticaj lokalnom stanovništvu da ostane ovdje, trudi se, radi i stvara neku novu vrijednost koju onda možemo prezentirati i nuditi dalje'', istaknuo je Raguž.

Dodao je kako svakim danom imaju sve više poljoprivrednih obiteljskih proizvođača koji uz prometnice nude svoje proizvode.

''Veliki je interes za poljoprivredu, ali treba znati da bi se veliki broj mladih, da ostanu u zemlji, trebali baviti poljoprivrednom proizvodnjom kako bi ona napredovala i išla naprijed. Vjerujemo da će i ovi projekti i poticaji dati novu nadu za život na selu. Grad Stolac kroz svoj odjel za poljoprivredu lokalnim proizvođačima pokušava prezentirati sve ono što se radi na županijskoj i federalnoj razini kako im to ne bi prošlo ispod 'radara'. Također im pomažemo aplicirati, kao i da kroz plasman svojih proizvoda lakše dođu do kupaca'', kazao je Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close