Sve je manje mesa

Jabandžić: Zaustaviti uvoz pilećeg mesa u BiH, sumnjiva kvaliteta i preopterećenost na tržištu

Prekomjeran uvoz mesa, ovogodišnja suša i nebriga vlasti doveli su do toga da mnogi stočari strahuju od zimskog razdoblja.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 10. 2022. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:independent.co.uk / Ilustracija

Trend zatvaranja farmi u našoj državi se nastavlja. Građani meso kupuju na grame jer je i ono za mnoge postalo luksuz. Prekomjeran uvoz mesa, ovogodišnja suša i nebriga vlasti doveli su do toga da mnogi stočari strahuju od zimskog razdoblja. Smanjena proizvodnja domaćeg mesa odrazit će se i na džepove građana jer će doći do novog rasta cijena, piše avaz.

Nema hrane

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je kako je situacija sve gora.

''Bit će manje mesa, suša je učinila svoje. Smanjuje se stočni fond, tako da će i domaća proizvodnja mesa biti smanjena'' govori Bićo.

Dolazak zime će pokazati kakvo je pravo stanje te se očekuje nastavak smanjenja stočnog fonda, koji je sad neznatan.

''Suša je desetkovala urod kukuruza i od pola zime će proizvodnja mesa definitivno biti smanjena'', ukazuje Bićo.

Sumnjiva kvaliteta

S druge strane, uvoz mesa u našu državu u konstantnom je rastu. Domaći proizvođači tvrde da su njihovi proizvodi mnogo zdraviji od uvezenih.

Edin Jabandžić, direktor kompanije „Madi“ iz Tešnja i zamjenik predsjednika Koordinacije udruženja peradara-živinara u BiH, kaže za „Avaz“ kako je potrebno zaustaviti uvoz pilećeg mesa u BiH iz dva razloga.

''Prvi je zato što uvozimo meso veoma sumnjivog kvaliteta, a drugi razlog je što stvaramo preopterećenost na tržištu BiH pilećim mesom'' kaže Jabandžić.

Kada je riječ o cijenama, situacija trenutno stagnira, kaže nam Jabandžić. Ne očekuje da će u narednom razdoblju doći do poskupljenja pilećeg mesa, ali isto tako neće biti ni pojeftinjenja.

Uvezena 52,3 milijuna kilograma mesa

Podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH pokazuju da su u BiH za osam mjeseci ove godine uvezena 52,3 milijuna kilograma mesa, dok je u istom razdoblju iz naše zemlje izvezeno svega 6,7 milijuna kilograma mesa.

Kopirati
Drag cursor here to close