Sarajevo

Izvoz organskih proizvoda iz BiH raste iz godine u godinu

Konferenciju su organizirali Savez udruženja organskih proizvođača FBiH - Organsko FBiH i Biopharm International Consortium, u saradnji s Gospodarskom komorom Federacije BiH (GKFBiH).
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 03. 2019. u 13:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukupan izvoz organskih poljoprivrednih proizvoda iz BiH se povećava iz godine u godinu i velika je potražnja za njima na globalnom tržištu, tako da BiH ima dobre šanse da iskoristi svoje potencijale u ovom području'', istaknuto je danas u Sarajevu na konferenciji pod nazivom  ''Investicije u razvoj organskih proizvoda za međunarodno tržište''.

Konferenciju su organizirali Savez udruženja organskih proizvođača FBiH - Organsko FBiH i Biopharm International Consortium, u saradnji s Gospodarskom komorom Federacije BiH (GKFBiH).

Po riječima predsjednika Saveza Organsko FBiH Sejada Hercega, konferencija predstavlja dio njihovih aktivnosti na širenju i razvoju organske poljoprivredne proizvodnje u BiH i regiji. Herceg je naglasio partnerske odnose s Biopharm internacionalnim konzorcijem, kao  jednim investitorom koji će u trogodišnjem, odnosno petogodišnjem planu, doprinijeti razvoju ove proizvodnje.   

''Na konferenciji u studenom prošle godine potpisali smo sporazum o širenju i razvoju organske proizvodnje, a već danas potpisujemo sporazum o investiranju u Organsku poljoprivrednu proizvodnju Herceg u vrijednosti  300 tisuća maraka. Biopharm Int. Consortium će raditi na razvoju, širenju, promociji i investiranju u organsku poljoprivredu u cijeloj BiH'' naveo je Herceg.  

Doneseni su zakoni o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji na entitetskim razinama ta podrška, kako je dodao Herceg, već je vidljiva, a i kantoni podržavaju certifikaciju organskih proizvođača.  Napomenuo je da se u BiH još ne zna točan broj organskih proizvođača jer ne postoje registri u entitetima, ali se procjenjuje da na području FBiH postoji oko 70 organskih proizvođača.

Na konferenciji sudjeluju i predstavnici Europske poduzetničke mreže (EEN) gdje je fokus na regionalnom povezivanju u ovom području, te razvoju gotovih proizvoda za međunarodno tržište.

''EEN zajedno s kolegama iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore podržava ovu konferenciju s ciljem da proizvođačima organske hrane u cijeloj regiji približimo izvore financiranja programa EU, kao i da umrežimo njihove poslovne interese jer smatramo da samo na taj način mogu kvalitetno nastupiti na tom zahtjevnom tržištu s obzirom da u regiji ima više od deset tisuća proizvođača organske hrane'' izjavio je koordinator EEN u Federaciji BiH Amir Hujić.

Duško Jevtović, generalni direktor kompanije Biopharm Int. Group koja je jedna od vodećih kompanija Biopharm Int. Consortiuma također je najavio potpisivanje investicijskih ugovora s proizvođačima, a prvi od njih je s Organskom proizvodnjom Herceg.

''Nadamo se da će i ostali proizvođači na osnovu njegovih dobrih iskustava krenuti tim putem i ući s nama u neki vid partnerstva i kooperantske suradnje preko Saveza udruženja Organsko FBiH'' dodao je Jevtović.  

Potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić je kazao da su ovakve konferencije dobra prilika za zajedničke aktivnosti na promoviranju i traženju novih investicijskih mogućnosti i tržišta za jačanje organske proizvodnje u BiH.   

''Priča o organskoj proizvodnji se može posmatrati samo regionalno ako želimo da od nje na Balkanu napravimo veliku priču, a mislimo da organska proizvodnja i proizvodi visoke kvalitete mogu biti brend ovog područja i cijele regije'' kazao je Jašarspahić.

Kopirati
Drag cursor here to close