nadzor

Red na tržištu: FBiH čeka na zakon o organskoj proizvodnji

Gospodarstvo / Flash | 12. 07. 2016. u 12:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju doprinijet će zakon o organskoj proizvodnji ukoliko ga, nakon Doma naroda, odobri i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na sutrašnjem zajedanju.

Donošenje ovog zakona potrebno je da bi se u Federaciji regulirao sustav nadzora i kontrole za razvoj organske proizvodnje, za koju BiH ima tri posto površine, što traži Europska unija.

RS je 2004. godine donijela Zakon o organskoj proizvodnji, a 2013. je donesen i novi.

''Zakon i podzakonski akti su neophodni da bi bio uspostavljen ‘red’ na tržištu, odnosno onemogućeno neadekvatno korištenje naziva bio, eko i organski proizvod i stvoreni uslovi za porast potražnje za ovim proizvodima. Oni trebaju biti u suglasnosti s EU direktivama iz ove oblasti'', kazao je ranije federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Radi usklađivanja zakonodavstva BiH s EU, u federalnom zakonodavstvu trebaju biti preuzete odredbe Uredbe Vijeća (EZ) o organskoj proizvodnji i označavanju organskih proizvoda, kojima je definirana organska proizvodnja i utvrđen opis njezinih ciljeva i načela.

Ovaj zakonodavni akt je osnova za zaštitu potrošača i proizvođača organskih proizvoda od netočnih i zavaravajućih tvrdnji da je riječ o organskoj proizvodnji i proizvodima koji potječu iz te proizvodnje.

Službeni podaci o broju poljoprivrednika koji se bave organskom proizvodnjom u BiH nisu uspostavljeni, te se u postupku pripreme ovog zakona došlo do podatka da je u tijekom 2014. godine oko 76 poljoprivrednika u Federaciji BiH bilo uključeno u sustav organske poljoprivredne proizvodnje, koji na dobrovoljnoj osnovi primjenjuju standarde te proizvodnje.

Na predloženom dnevnom redu dvodnevne sjednice Zastupničkog doma, između ostalog, nalaze se i prijedlozi izmjena Zakona o konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim a neuplaćenim javnim prihodima od 2009. do 2015. godine, Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, te Zakona o volontiranju u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close