Stručnjaci na terenu

Ispitivanja na Jablaničkom jezeru: Provjerava se riblji fond

Počela ispitivanja na Jablaničkom jezeru za izradu elaborata
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 10. 2017. u 17:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prirodno matematički fakultet Sarajevo u dogovoru sa JP Elektroprivreda BiH, zajedno sa članovima USR "Glavatica" iz Jablanice i županijskom poljoprivrednom inspekcijom, započeli su radove i aktivnosti za izradu elaborata po procjeni eventualnih posljedica promjene režima rada HE "Jablanica" na biološke elemente kvaliteta vode i ihtiopopulaciju Jablaničkog jezera.

 Admir Šehić, tajnik USR 'Glavatica' kazao je za Fenu kako se te radnje realiziraju na osnovu prevelikog ispuštanja Jablaničkog jezera u razdoblju siječanj - veljača 2017. godine.

 ''Ispitivanja će se raditi elektroagregatom i ribolovnim mrežama, a kao početno stanje uzeti će se riblji fond koji je nađen na istim mjestima 2016. godine, kada smo radili reviziju ribarske osnove. Također, u obzir će se uzeti i nivo jezera s obzirom da je sada jezero dosta niže nego što je bilo kada se radilo prethodne godine, a to će stručnjaci preračunati, kako bi se dobilo stvarno stanje da li je i u kojoj mjeri bilo štete po riblji fond. Ova aktivnost završiti će sutra, a početkom sljedećeg tjedna nastavlja se realizacija redovnog poribljavanja Jablaničkog jezera, kada će na Jablaničkom jezeru biti poribljeno 22.000 komada ribe šaran težine od 1/4 kilograma, 0,5 kilograma i 1 kilogram po komadu'', kazao je Šehić.

Kopirati
Drag cursor here to close