Sramota

Gradska pijaca zaključana, prodaja na ulicama

Prostor tržnice zapečaćen je još u studenom prošle godine u akciji Porezne uprave FBiH, jer porezni obveznik, tvrtka ''Baustil'' Sarajevo, nije evidentirao promet zakupa tezgi putem fiskalnog računa
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 02. 2020. u 14:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Poljoprivredni proizvođači svoje proizvode morali su prodavati na ulici

Subota je u Goraždu pazarni dan, međutim poljoprivredni proizvođači s ovog područja svoje proizvode danas su bili primorani prodavati na ulici jer ih je na Gradskoj tržnici u Rasadniku dočekao katanac na kapiji, javlja dopisnik Fene.

Prostor tržnice zapečaćen je još u studenom prošle godine u akciji Porezne uprave FBiH, jer porezni obveznik, tvrtka ''Baustil'' Sarajevo, nije evidentirao promet zakupa tezgi putem fiskalnog računa i imao je neprijavljenog radnika. Ipak, poljoprivredni proizvođači iz Goražda i susjednih gradova, subotom su nesmetano izlagali svoje proizvode u čemu ih nije sprječavao ni vlasnik pijace ni porezni inspektori.

Katanac na kapiji uz saznanje da pazarni dan moraju provesti na ulici  proizvođači su dočekali ogorčeni, a kupci razočarani.

''Ovo je ruglo i sramota za grad. Slijedeći put dolazimo na Trg, na sred ulice, pa neka onda dođe i policija'', ogorčeno kaže poljoprivrednik Salko Grošonja navodeći da to nije higijenski, posebno za prodaju mlijeka i mliječnih proizvoda.

U Udruženju poljoprivrednika Goražde naglašavaju da su upozoravali da će do ovoga doći.

''Ovo nije u redu. Obični ljudi traže da žive kao što su i navikli. Ovo danas pokazuje da treba da žive samo veliki. Nas koji se bavimo poljoprivredom najviše i gaze i nalazimo se na margini propasti'', kaže predsjednik udruženja Munib Kazagić.

On je pozdravio posljednju odluku Gradskoj vijeća Goražde o odobravanju, uređenju i osnivanju pijace u ulici Prve Slavne višegradske brigade, u suterenu novog vatrogasnog doma, ali ocjenjuje da to neće biti dovoljno da se riješe sve poteškoće posebno registriranih poljoprivrednih proizvođača.

''Zahvalni smo gradskom vijeću i gradonačelniku koji su odobrili prostor na lijevoj obali Drine, ali po ovome što se vidi i danas, kada nije sezona, mislim da taj prostor neće biti dovoljan. Uz to, nije dovoljno to mjesto samo asfaltirati već i urediti jer ako se zovemo gradom, neka on to onda i bude. Ovo danas je ruglo, na ulici da se prodaje, sramno'', ističe Kazagić.  

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović najavio je da će prostor za zelenu pijacu na lijevoj obali uskoro biti uređen.

''Na ulicama i raznim dijelovima grada imamo naše poljoprivredne proizvođače koji izlažu svoje domaće proizvode, a onda dođu inspektori i kazne ih jer zakon se mora poštovati. Uredit ćemo taj prostor i umnogome olakšati svima, i onima koji prodaju  i građanima koji kupuju, jer to je frekventna lokacija. Polovina prostora je za pijacu, dio će koristiti tvrtka koja tu ima proizvodnju i dio vozila vatrogasne postrojbe. U skorije vrijeme trebali bi uslijediti radovi na uređenju ovog prostora čim sa radom počne asfaltna baza, a u međuvremenu će komunalno poduzeće izvršiti sve pripreme'', kazao je gradonačelnik Goražda.

I on kaže kako osnivanje pijace na lijevoj obali  rješava samo dio problema te da što prije treba riješiti i pitanje Gradske tržnice  u Rasadniku.

Kopirati
Drag cursor here to close