Preteći će Italiju

Francuska se vraća na prvo mjesto među proizvođačima vina

Iz ministarstva poljoprivrede Francuske procjenjuju ovogodišnju berbu na 47,2 milijuna hektolitara, što je više u odnosu na 46 milijuna koliko je bilo procijenjeno ranije.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 14. 11. 2023. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Ilustracija

Francusko ministarstvo poljoprivrede podiglo je procjenu za ovogodišnju proizvodnju vina, priopćivši da će Francuska ponovo zauzeti prvo mjesto među svjetskim proizvođačima.

Iz ministarstva procjenjuju ovogodišnju berbu na 47,2 milijuna hektolitara, što je više u odnosu na 46 milijuna koliko je bilo procijenjeno prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

Proizvodnja vina je porasla u mnogim regijama, uključujući Champagne, međutim opala je u Bordeauxu, na jugozapadu i na jugoistoku Francuske.

U Burgundiji je proizvodnja vina izjednačena sa rekordnom 2018. godinom, posebno kada je riječ o bijelom vinu.

Francuska, koju je Italija pretekla na listi najvećih proizvođača vina, trebalo bi povratiti svoje liderstvo ove godine pošto su ekstremne vremenske prilike i gljivične bolesti ozbiljno pogodile talijanske vinograde.

Očekuje se da će 2023. godine svjetska proizvodnja vina, pogođena lošim rodom u Španjolskoj i zemljama Latinske Amerike, pasti na najniži nivo u posljednjih 60 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close