Krumpira ima, ali cijena....

Prijeti li nam nestašica? Manje se sadi zbog visokih cijena

Povećanje cijena moglo bi dovesti do smanjenja zasijanih površina.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 03. 2023. u 08:40 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Farmeri bi mogli smanjiti zasađene površine, što bi moglo rezultirati manjkom proizvoda u BiH, rečeno je za Bljesak.info iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH.

Naime, na upit prijeti li nam nestašica krumpira i ima li dovoljno sadnog krumpira u nabavi, iz udruge su nam rekli kako ima dovoljne količine sadnog materijala svih kultura koje se uzgajaju.

Manjak proizvoda

''U komunikaciji s dobavljačima oni tvrde da će biti dovoljne količine sadnog materijala svih kultura koje su uzgajane na našim prostorima. Međutim naglasili su povećanje cijena. Shodno naprijed navedenog ima bojazni da farmeri ipak smanje površine što će rezultirati manjkom proizvoda'', naveli su.

Iz Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” iz Ljubuškog, koja na tržište plasira rani Ljubuški krumpir, kazali su kako su svoj krumpir već posadili, te da nisu imali problema ove godine.

Cijena, tko zna

''Prva tura bit će iz plastenika za 20 dana'', kazali su no ocijeni nisu mogli govoriti, jer cijena konstantno varira.

Podsjetimo, ranije je za medije Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH govorio kako poljoprivrednici u Federaciji BiH očekuju da će se program poticaja za ovu godinu usvojiti do početka travnja, kada počinje proljetna sjetva,

Ugovori i parcele

Tada je rekao kako velik problem predstavlja nepostojanje ugovora kod korištenja velikog broja parcela zbog čega uzgajivači ne mogu dobiti poticaje.

''Primarnim poljoprivrednim proizvođačima je vrlo bitno da se program poticaja usvoji, prođe na Vladi Federacije BiH i da se krene sa isplatama. Mi imamo specifičan dio u FBiH gdje se poticaji plaćaju kvartalno, pogotovo za mlijeko. Onaj četvrti kvartal ostaje uvijek za narednu godinu. Dakle, 10, 11. i 12. mjesec iz prošle godine se prenosi u narednu godinu. To je generalno problem, ali je tako. Sada je bitno da se usvoji program poticaja i krene sa isplatom četvrtog kvartala, da ljudi dođu do novca da mogu krenuti sa proljetnom sjetvom koja podrazumijeva sadnju kukuruza, povrća, određene travne smjese'', rekao je za Faktor Bićo.

Poticaji ili pomoć?

Poljoprivrednici su tražili da se poticaj isplati po hektaru ili po grlu stoke.

''Bit će ove godine 200 KM u novcu po hektaru zasijanih površina, pa da kupe šta im treba, sjeme, đubrivo, gorivo. To je pomoć, nije poticaj'', rekao je ranije Bićo.

Kopirati
Drag cursor here to close