Dvodnevna radionica

Mostar: EU potpora kao prilika za bh. poljoprivrednike

Radionica je za cilj imala podizanje svijesti o poljoprivredno-prehrambenom sektoru u Bosni i Hercegovini i financijskoj podršci koju EU omogućava bh. poljoprivrednicima.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 25. 10. 2023. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevna radionica za predstavnike bh. medija organizirana je u Mostaru u sklopu projekta EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery.

Naime, radionica je za cilj imala podizanje svijesti o poljoprivredno-prehrambenom sektoru u Bosni i Hercegovini i financijskoj podršci koju EU omogućava bh. poljoprivrednicima.

15 medijskih kuća 

Sudionici su imali priliku unaprijediti svoje vještine i znanja o projektima EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery, kroz raznovrsne interaktivne radionice i predavanja iz prakse te posjetu jednom od uspješnih korisnika EU4AGRI projekta.

"Zadovoljstvo nam je da organiziramo drugu medijsku radionicu, ovoga puta u Mostaru. Prva je bila u Bijeljini u svibnju ove godine. Sretni smo da postoji veliki interes medijskih kuća i da imamo dobru suradnju kroz naše projekte i rad. Medije smatramo saveznicima u plasiranju našeg glasa do potencijalnih i krajnjih korisnika. Upravo to je i cilj okupljanja predstavnika i predstavnica medija u Mostaru, da predstavimo naše ciljeve, misiju projekata i sve druge aktivnosti i rezultate koji su važni za krajnje korisnike. Naime, najvažnija poruka koju šaljemo danas jeste da potencijalni korisnici u poljoprivredno-prehrambenom sektoru saznaju za mogućnosti koje im se nude kroz naše projekte, a to je pristup bespovratnim financijskim sredstvima Europske unije", poručila je u svom izlaganju Nežla Adilagić, projektna menadžerica EU4AGRI projekta.

Foto: PR / Projektna menadžerica EU4AGRI projekta Nežla Adilagić

Osim što su stekli nova znanja, predstavnici 15 medijskih kuća iz cijele Bosne i Hercegovine imali su priliku razgovarati o izazovima i prilikama s kojima se suočavaju tijekom izvještavanja o poljoprivredno-prehrambenim temama i spremnosti proizvođača da sudjeluju u stvaranju boljeg imidža i promociji ovog sektora u javnosti.

Razmjena ideja i iskustava između različitih medijskih kuća doprinijela je stvaranju plodnog okruženja za buduću suradnju.

Najbolje od Hercegovine

U okviru radionice organizirana je i posjeta korisniku EU4AGRI projekta, "Hercegovačkom selu" u Čitluku, kako bi se medijskim predstavnicima prezentirala uspješna priča projekta te kako bi se izgradili kapaciteti za što bolje i aktivnije izvještavanje o poljoprivrednim temama.

"U našem okruženju ljudi još nisu svjesni da im ovakvi fondovi Europske unije mogu pomoći u samom unapređenju proizvodnje, digitalizaciji i modernizaciji proizvodnih pogona. U partnerstvu s Općinom Čitluk osmislili smo koncept od proizvodnje do realizacije u našoj kušaonici, gdje je Općina nositelj projekta u marketinškom smislu te je taj projekt uspješno i realiziran na našu veliku radost", poručio je menadžer "Hercegovačkog sela" Anđelo Vasilj.

Foto: PR / Menadžer "Hercegovačkog sela" Anđelo Vasilj

Nova prilika

U okviru projekta EU4AGRI, zahvaljujući sredstvima EU, 19. rujna objavljen je novi Javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. 

U sklopu ovog javnog poziva na raspolaganju je 2 milijuna KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 20.000 KM do maksimalno 200.000 KM (bez PDV-a).

Kroz ovaj javni poziv Europska unija će podržati poljoprivredna gazdinstva koja doprinose stabilizaciji/jačanju proizvodne konkurentnosti i povećanju nivoa produktivnosti primarne poljoprivredne proizvodnje kao što su: proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća, uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala (sadnice voća, presadnice povrća i sjemenski krumpir), proizvodnja jaja, uzgoj ribe, uzgoj začinskog bilja, ljekobilja, i gljiva, kao i proizvodnja meda.

Prijave se mogu podnositi od 05. listopada 2023.godine. Krajnji rok za podnošenje prijava je 20. studenoga 2023. godine do 15:00 sati. Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje.

Kopirati
Drag cursor here to close