Od 8 do 10 KM tabla

Domaća jaja pravi hit: Pojeli smo preko 5 milijuna jaja

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku na tržnicama je u prošloj godini prodano preko pet milijuna jaja.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 03. 2021. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Domaća jaja

U protekloj godini stanovnici Federacije Bosne i Hercegovine su pojeli preko pet milijuna jaja. Naime, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku na tržnicama je u prošloj godini prodano preko pet milijuna jaja.

Mjesečno bi se na tržnicama prodalo između 300 i 500 tisuća komada jaja. Cijena jednog jajeta mijenjala se od 0.25 do 0,40 feninga u zimskom periodu. Mjesečno je vrijednost prodanih jaja iznosila oko 100 tisuća KM.

Prodaja na tržnicama

Vrlo je važno naglasiti da se ovdje radi samo o prodaji jaja na tržnicama. Dodamo li k tome i jaja koja su se prodala u trgovačkim centrima, možemo zaključiti da smo na jaja potrošili milijune KM.

Foto: Ilustracija

Na tržnicama se najčešće nude domaća jaja koja koštaju otprilike od 8 do 10 KM po tabli. Kupci domaća jaja ne nude samo na tržnicama, nego ih prodaju putem osobnih kontakta, ali i preko društvenih mreža.

Većina njih naglašava kako se radi o jajima koje su koke snijele u slobodnom uzgoju, te kako logično imaju ograničenu količinu jaja na ponudi, piše Bljesak.info.

Uz slike jaja, svako objave i slike kokoši, kako bi se kupci uvjerili da se radi zaista o pravim domaćim jajima.

Kako prepoznati domaće jaje?

Domaća jaja, koja mnogi nazivaju superhranom, zaista su tražena roba. Zdravija su od onih koja se prodaju u supermarketima, jer ne sadrže hormone, antibiotike i imaju veću nutritivnu vrijednost.

Foto: Unsplash / Jaja

Organska jaja možete golim okom razlikovati od industrijskih proizvedenih jaja. Naime, organska jaja imaju jarko narančasto žumance, odnosno što je boja žumanjka narančastija, to su veće šanse da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Osim toga, domaća jaja imaju deblju i čvrstu ljusku.

Kopirati
Drag cursor here to close