Počela berba

Dolina Neretve dat će ove godine 60 tisuća tona mandarina

Berba ranijih sorti mandarina u dolini Neretve već je počela, a kroz 15-ak dana će biti u punom jeku.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 14. 09. 2018. u 18:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove se godine očekuje urod mandarina od 60 tisuća tona, a proizvođači očekuju da bi otkupna cijena mogla biti oko 3 kune za kilogram, doznaje se od predstavnika Hrvatske voćarske zajednice iz doline Neretve Nevena Matage.

Od ukupne količine mandarina oko 15 tisuća tona mandarina 'završit' će na domaćem tržištu, oko 12 tisuća tona na tržištima regije, dio će otići na ostala tržišta uglavnom zemalja Europske unije, dok će dio biti tržišni višak.

Mataga podsjeća da je proteklih godina Hrvatska dobivala potpore iz Europske unije (EU) za zbrinjavanje tržišnog viška mandarina koji zbog ruskih sankcija nije mogao završiti na tom tržištu.

Od ove godine te mjere nema i naša je procjena da će oko 6.000 tona mandarina biti tržišni višak te bi bilo dobro da država pokuša osigurati nacionalne potpore za taj višak, bilo kroz donacije ili neke slične akcije, istaknuo je Mataga.

Procjenjuje da bi država proizvođačima trebala osigurati između 12 i 15 milijuna kuna kako bi se ublažile posljedice ruskih sankcija.

Berba ranijih sorti mandarina u dolini Neretve već je počela, a kroz 15-ak dana će biti u punom jeku, rekao je Mataga.

Napominje kako za sada nemaju problema s beračima, kojih će možda nedostajati kad se berba "zahukta", no vjeruje da će sve količine biti ubrane.

Voćari očekuju da bi otkupna cijena mogla biti oko tri kune za kilogram.

Kopirati
Drag cursor here to close