Izvoz mlijeka

Crnogorci popili tri puta više mlijeka iz BiH nego cijela EU

Dok BiH s jedne strane ne može da ostvari ozbiljan izvoz u EU, devet od deset najvećih uvoznika mlijeka u BiH dolazi upravo iz europske zajednice naroda.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 12. 2018. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Bosna i Hercegovina već nekoliko godina ima dozvolu za izvoz mlijeka u zemlje Europske unije, od toga ima veoma malo financijske koristi.

U prilog tome govori i činjenica da je za 11 mjeseci ove godine u EU izvezeno oko deset milijuna maraka mlijeka, što je trostruko manje od istovremenog izvoza u Crnu Goru.

Glavni izvozni partner kada je Unija u pitanju je Hrvatska, u koju je izvezeno 9,3 milijuna KM vrijednosti mlijeka, a koja je to opet višestruko vratila s obzirom na to da su iz susjedne zemlje na naše tržište plasirali mlijeko vrijedno 34,21 milijun KM. Da stvar bude gora, u odnosu na 2017. godinu, izvoz u Hrvatsku opao je za oko 40 posto.

Dok BiH s jedne strane ne može da ostvari ozbiljan izvoz u EU, devet od deset najvećih uvoznika mlijeka u BiH dolazi upravo iz europske zajednice naroda.

Njemačka je, primjera radi, u ovoj godini u BiH izvezla čak 52,68 milijuna KM mlijeka, dok je kompletan izvoz iz Bosne i Hercegovine u inozemstvo iznosio nešto više od 70 milijuna KM, pišu Nezavisne novine.

Sarajevska mljekara "Milkos" jedna je od onih koje posjeduju dozvolu za izvoz, ali ni oni, osim Hrvatske, ne uspijevaju da se pojave na policama drugih zemalja. Adin Fakić, direktor ove mljekare, kaže kako je glavni problem konkurentnost.

"EU farmeri su konkurentniji od farmera iz BiH. Oni proizvode mnogo jeftinije mlijeko nego što to rade bh. farmeri jer imaju bolji poslovni ambijent i uvjete poslovanja. Mi jednostavno proizvodimo skupo mlijeko i nismo konkurentni gotovim proizvodom", kaže Fakić. Smatra kako su dva događaja bila presudna za domaće mlijeko.

Prvo je EU ukinula kvotu za proizvodnju mlijeka koju su imali u svakoj zemlji, što je dovelo do ekspanzije u proizvodnji i poboljšane ponude. Drugo, Rusija je tada uvela blokadu uvoza iz EU, što je dovelo do velikih količina mlijeka na tržištu EU i smanjenja cijena. U svemu tome, BiH se nije snašla. Sada imamo slučaj da su se u Hrvatskoj pojavile češke i mađarske mljekare i na rafama su zauzele mjesto bh. mljekara.

Inače, Vijeće ministara BiH usvojio je u petak informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o stanju na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini za period 2014-2017. godina siječanj-lipanj 2018. godine.

Prema informaciji, mljekarska proizvodnja je strateška grana poljoprivrede u Bosni i Hercegovini i osnova razvoja ovog sektora s obzirom na to da između 12.000 i 14.000 poljoprivrednih proizvođača proizvodi mlijeko za tržište ukupne vrijednosti od oko 300 milijuna KM na godišnjem nivou.

Prema toj informaciji, izvoz mlijeka u četiri posljednje godine bilježi pozitivna kretanja i od 2015. do 2017. godine povećan je za 25 posto.

Ukupna proizvodnja sirovog mlijeka u 2017. godini u BiH iznosila je 682 milijuna litara.

Kopirati
Drag cursor here to close