Radna snaga ode

Cijena maline raste - neće je imati tko uzgajati

Malinar koji maline uzgala 34 godine, akže da će malina biti sve skuplja, jer je nema tko uzgajati. Mladi odoše po svijetu
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 07. 2020. u 08:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedini otkupljivači malina u Republici Srpskoj uzgajivačima su ponudili cijenu malina koja se kreće oko 3,30 KM po kilogramu, što je više nego lani, a na skok cijene utjecao je slabiji rod uslijed loših vremenskih uvjeta.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da je ove godine zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta dosta manji rod svih voćnih vrsta, pa tako i malina, međutim, kako on tvrdi, trenutno vrijeme je utjecalo da kvaliteta maline bude dobra.

"Rod je podbacio, kao i kod sveg ostalog voća, ali je rod kvalitetan, što će se amortizirati dobrom cijenom i bit će je lako prodati. Velika je sreća kada proizvodi odmah nađu tržište i prodaju se, to je veliki uspjeh za proizvođače", kaže Dojčinović.

Ista cijena manje roda

On ističe da se pojedini proizvođači bune jer smatraju da bi cijene trebale biti veće, ali kako kaže, cijena od tri do 3,5 KM je izuzetno dobra i nema potrebe da se bilo tko žali.

"Otkupljivači su uglavnom objavili cijene oko 3,30 KM, u Srbiji se kilogram plaća četiri KM, te proizvođači traže da se izjednače sa Srbijom, ali mislim da je i kod nas cijena izuzetno dobra", rekao je Dojčinović.

Dobrisav Blagojević, član Udruženja malinara "Vilamet" i član Skupštine ove udruge kaže da je u Bratuncu jedna hladnjača ponudila cijenu maline od tri KM. Ističe da je rod manji nego lani, skoro pa prepolovljen, ali da je kvaliteta kod većine proizvođača dobra u ovisnosti na koji način su tretirali svoje maline.

"To je utjecalo i na otkupnu cijenu ove godine, ona neće biti ispod tri KM, te se već traži cijena od četiri KM. Sljedeće godine cijena malina će biti daleko veća, jer malina nema, prinosi su sve manji i hladnjače su praznije", kaže Blagojević i dodaje da u ovom trenutku koliko god da se proizvede, sve se odmah i otkupi.
Pojasnio je da maline uzgaja 34 godine i da će malina biti sve skuplja, jer nema ko da je uzgaja.

Omladina ode po svijetu

"Mojoj djeci to ne pada na pamet da rade, omladina je otišla po svijetu, mi koji smo ostali na njivama radimo i od toga živimo, ali za 10 godina hladnjače će ovdje moći samo 'golubove' otkupljivati", rekao je Blagojević.
Ističe da je cijena lani bila 2,5 KM po kilogramu, a da sada nije ispod tri KM.

"Cijena malina u Njemačkoj je za 200 grama četiri eura, ako netko ne može meni platiti te tri KM po kilogramu, to je loše. Svi nas gule, jednog dana mi seljaci nećemo više ništa uzgajati zbog svega toga i svi će biti na propasti", rekao je Blagojević.

Dodao je da nema velikih količina maline ove godine na našem prostoru.

"Imali smo sušnu jesen, sušnu zimu i proljeće koje je bilo takvo da je utjecalo da malina nema. Imam dva malinjaka, jedan je izuzetno loš, ali je drugi dobar", rekao je Blagojević.

Mićo Stanojević iz Poljoprivredne zadruge "Argos" iz Bratunca, koji otkupljuje maline i ima hladnjaču od 300 tona, kaže da još nisu formirali konačnu cijenu, ali se zna da ona neće biti ispod tri KM po kilogramu, pišu Nezavisne novine.

Ponuda i potražnja

"Cijena ovisi od ponude i potražnje, te je li malina rodila ove godine ili nije, na nju utječu vremensku uvjeti. Cijena prošle godine je bila 2,5 KM, sada je za 20 posto skuplje. Na skok cijene maline je utjecalo to što ona nije rodila. Mi pokrivamo područje Bratunca, Srebrenice, Milića i Vlasenice", pojasnio je Stanojević.

On je istaknuo da su neki otkupljivači već priopćili cijenu od tri KM po kilogramu, te da nije upućen da se neko žalio na tu cijenu od proizvođača.

"Cijena je bolja nego prošle godine. Ja još nisam objavio konačnu cijenu, pratim cijenu kod drugih otkupljivača i moja cijena neće odstupati od toga. Proizvođačima sam rekao da će cijena biti od tri KM do 3,30 KM", rekao je Stanojević.

Kopirati
Drag cursor here to close