Ne kupujte iznova

Budite pametniji: Sačuvajte krizanteme

Kupovanje ove lijepe cvjetnice iz godine u godinu može predstavljati popriličan financijski teret. Međutim, ako mlade krizanteme sačuvamo one mogu narasti u veliku grm čijim ćemo dijeljenjem povećati njihovu brojnost.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 11. 2023. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krizanteme su u Europu stigle s Dalekog Istoka gdje su simbol sreće, blagostanja, vječnog života i moći. U nekim zemljama ona se nosi kao dar ili se nalazi u buketima za vjenčanje. Kod nas je njena simbolika vezana za tugu, osjećaj prolaznosti, žaljenja i smrt.

U kalendaru katoličke crkve vezana je za praznik Svi sveti kada je običaj među narodom da se posjećuju groblja i uređuju grobovi u spomen na mrtve. Pravoslavci najčešće nose bijele krizanteme na groblje u vrijeme Zadušnica kada se uređuju grobna mjesta i daje spomen na mrtve, piše Agroklub

Ne kupujte svake godine 

Kupovanje ove lijepe cvjetnice iz godine u godinu može predstavljati popriličan financijski teret. Međutim, ako mlade krizanteme sačuvamo one mogu narasti u veliku grm čijim ćemo dijeljenjem povećati njihovu brojnost. Nisu zahtjevne, a kako bi prezimile potrebno je ispoštivati nekoliko pravila.

Prvi je korak odabir onih koje su otporne na niske temperature i mogu prezimjeti. Uglavnom se radi o hibridima koji su dostupni u raznim bojama i nijansama.

Biljke u lončanicama je potrebno skloniti u zatvoren prostor. Ako ih ostavimo na otvorenom imaju male šanse preživjeti zimu, jer su izložene djelovanju hladnih vjetrova i lako smrzavaju. Možemo ih posaditi u zemljište, ali im tada moramo osigurati adekvatnu zaštitu u vidu prekrivanja malčom, kartonskom kutijom, agroplatnom.

Prije prvog mraza postavite i grane četinjača kao zaštitu. Problem kod sadnje je kratko vrijeme da se biljka ukorijeni i razvije korijen u novoj sredini prije smrzavanja zemlje. Posađenim biljkama uklonite sasušeno lišće i cvjetove, ali ih ne orezujte. To će im biti dodatna zaštita tijekom zime.

Pravo vrijeme 

U južnim krajevima ih sadimo tijekom kasnog ljeta i rane jeseni, a na kontinentu je najbolja proljetna sadnja.

Prije unošenja, potrebno ih je presaditi u nešto veću posudu, a na dno stavite drenažni sloj. Ovo vrijedi i za mlade biljke, kao i za one u lončanicama na balkonima. Prikratite ih na četvrtinu, dodajte gnojivo bogato fosforom i odnesite u zatvoren prostor. Zalijevajte ih jednom mjesečno kako se korijen ne bi osušio.

Temperatura ne treba pasti ispod 0ºC, idealno je da je između nula i dva stupnja. Prekrijte je agroplatnom ili platnenom vrećicom i jednom tjedno provjerite u kakvom je stanju.

Na proljeće se pojavljuju mladi, zeleni izdanci i biljka izlazi iz zimskog sna. Uklonite pokrivku i pognojite. Povremeno iznosite biljke na otvoreno u toplom dijelu dana kako bi se navikle na vanjske uvjete. Mladi izdanci se blago prikrate kada dostignu visinu 10 do 12 cm kako bi se razgranali

Kopirati
Drag cursor here to close