Žuta hrđa

Bolest napala pšenicu u Hrvatskoj

Žuta hrđa je zapravo je gljivica koja napada list pšenice. List je zadužen za davanje energije preko fotosinteze.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 05. 2023. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj se poslije 20 godina opet pojavila bolest žute hrđe koja napada žitna polja i uništava pšenicu, a poljoprivrednici kažu da se bolest širi poput požara i, kako se sada očekuje, smanjit će prinos za oko 30 posto.

"Ja sam prije četiri dana tretirao, međutim to se proširilo u dva, tri dana strahovito. Kad prođete traktorom, traktor se žuti kao da ste ga prebojili ili bacili žutu prašinu", ispričao je za  Dnevnik hrvatske Nove TV slavonski poljoprivrednik Ivan Mandić.

Sada je već potpuno sigurno da će prinos biti manji za oko 30 posto. U slučaju da se bolest ne tretira, prinos bi mogao biti smanjen za 50 posto.

Žuta hrđa je zapravo je gljivica koja napada list pšenice. List je zadužen za davanje energije preko fotosinteze. Kada je list žut, on to ne može da radi, a kada nema energije nema ni ploda.

Gljivici je pogodovala vlažna i topla zima, a za njeno tretiranje poljoprivrednici moraju puno platiti. Osim što će pšenice biti manje, u Hrvatskoj joj cijena pada.

Hrvatska, inače, proizvodi pšenice tri puta više od vlastitih potreba, a uvoza će ove godine biti manje.

Poljoprivrednici će od Ministarstva tražiti povoljne kredite zbog žute rđe. Kažu da ove godine neće propasti samo usjevi već i malobrojna obiteljska gazdinstva.

"Šteta od ove bolesti su 20-30 posto na usjevima. Ona je 2014. bila zadnji put evidentirana u RH kada je zahvatila podravski dio Hrvatske sve do zapadnog Srema kada su štete bile baš ovolike, znači 20-30 posto. Vjerujemo da je velik broj poljoprivrednika zaštitio...", rekao je, između ostalog, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Kopirati
Drag cursor here to close