Ima potencijal

Bh. šljiva kao brend na tržištu EU

Iz BiH je prošle godine izvezeno više od 11 milijuna KM šljive, što je za gotovo 50 posto više nego godinu ranije.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 25. 11. 2017. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Šljive

Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza ove godine iz Bosne i Hercegovine je svaki dan izvezeno 15 šlepera svježe šljive na tržište Europske unije i Rusije. Podatak je ovo koji je iznesen na radionici koja je organizirana u okviru USAID i SIDA FARMA 2 projekta u Županijskoj gospodarskoj komori Tuzla. Svrha radionice je pomoći proizvođačima da na strani proizvodnje izvuku maksimum iz svojih nasada.

Asocijacija

Radionica ima poseban značaj zbog činjenice da su proizvođači šljive širom BiH, uz podršku Njemačke razvojne agencije GIZ, nedavno osnovali i Marketinšku asocijaciju BH šljive, koja za cilj ima od domaće šljive stvoriti prepoznatljiv brend pod kojim će se prodavati širom EU.

''Mi u Njemačku izvozimo 62 posto od ukupnog izvoza šljive, a njena cijena se tamo kreće u rangu organske šljive iz drugih zemalja. Međutim, mi tamo imamo problema, jer proizvođači iz drugih zemalja svoju šljivu lažno predstavljaju kao našu, zbog čega je mi moramo zaštititi, kazao nam je Suad Selimović, tajnik poljoprivrednih udruga pri Gospodatskoj komori.

Kvaliteta

Iz BiH je prošle godine izvezeno više od 11 milijuna KM šljive, što je za gotovo 50 posto više nego godinu ranije. Od ukupnog izvoza od oko 7.600 tona, u Njemačku je izvezeno 62 posto toga, dok je ostatak izvezen u Sloveniju i Austriju, a tek mali dio u Hrvatsku i Rusiju.

''Kad se stvore preduvjeti za brendiranje šljive, mi moramo održavati i kvaliteta te šljive, ali i povećati prinose, zbog čega su ovakve radionice od vitalnog značaja, kazao je za Oslobođenje Selimović.

Kopirati
Drag cursor here to close