Dobro je znati

Berba dunje: Što je kasno, a što rano?

Berba se obavlja tako što se plod obuhvati rukom, blago uvrne i okrene na gore. Tada treba paziti da se ne lome grančice na kojima se formiraju rodni pupoljci za narednu godinu, naglašava Čokojević.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 21. 09. 2023. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Određivanje vremena berbe dunje ovisi od namjene plodova kao i kod ostalih voćnih vrsta.

Oni namijenjeni konzumiranju treba brati u fiziološkoj zrelosti, a ako planiramo preradu treba ih obrati u punoj zrelosti.

Berbom prije fiziološke zrelosti nastaju veliki gubici (do 1% dnevno), kvaliteta je slabija, plodovi se ne mogu dugo čuvati, a ako se čuvaju znatno je veći kalo - gubitak mase, ističe stručnjakinja za voćarstvo, Sanja Čokojević.

Kada ih kasno uberemo može doći do njihovog prekomjernog opadanja i pojave fizioloških bolesti. Kasno ubrani imaju manju skladišnu sposobnost što uzrokuje povećanje gubitaka pri čuvanju. Zbog toga pri kasnijoj berbi plodove treba što kraće čuvati i brže preraditi, piše Agroklub

Vrijeme berbe plodova dunje se u praksi određuje uglavnom po:

  • boji pokožice;
  • lakoći odvajanja plodova od grane;
  • boji sjemenjače sjemenke;
  • lakoći skidanja mrlja i primjenom refraktometra - određujemo sadržaj šećera u soku dunje.

Berba se obavlja tako što se plod obuhvati rukom, blago uvrne i okrene na gore. Tada treba paziti da se ne lome grančice na kojima se formiraju rodni pupoljci za narednu godinu, naglašava Čokojević.

Ovo voće za upotrebu u svježem stanju treba pakirati u drvene gajbe u kojima su plodovi poredani u jednom sloju. Dunje namijenjene industrijskoj preradi beru se u boks palete ili u plastične jabučare, a transportiraju se u rasutom stanju.

Kao kod jabuke i kruške i kod dunje se lako javljaju mehanička oštećenja na kojima vrlo brzo potamni i oksidira te je neophodno poznavanje fizioloških bolesti na plodovima i mjera koje treba provesti u voćnjaku kako bi ih se izbjeglo, upozorava ova stručnjakinja za voćarstvo.

Ova voćka se čuva do tri mjeseca, na temperaturi od nula do dva stupnja, i relativnoj vlažnosti zraka od 90 posto, pod uvjetom da je zaštita u nasadu pravilno provedena, a plodovi tretirani fungicidima prije unošenja u hlađeno skladište. Oni se mogu relativno dobro čuvati u dobro prozračenim podrumima ili sličnim prostorijama, do početka siječnja pa čak i do ožujka, ovisno od sorte.

Kopirati
Drag cursor here to close