Unaprjeđenje biznisa

EU sredstva pomažu bh. poljoprivrednicima - Ispričali su nam svoja iskustva

Na medijskoj radionici u Tarčinu čuli smo pozitivne priče i iskustva korisnika projekta EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery , a jedan dan je bio odvojen i za posjet korisniku - Mesnoj industriji ''Semko'' u Visokom.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 05. 2024. u 10:24 M.Bojičić/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Mostara u sklopu projekta EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery od 22. do 24. travnja 2024. u Tarčinu je održana dvodnevna radionica za predstavnike bh medija.

Sudionici su tijekom trajanja medijske radionice imali priliku saznati mnoštvo novih informacija o projektima EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery, postignutim rezultatima, ciljevima ali i razmijeniti iskustva s kolegama 's terena'. Čuli smo pozitivne priče i iskustva samih korisnika projekta, a jedan dan je bio odvojen i za posjet korisniku - Mesnoj industriji ''Semko'' u Visokom.

Nabavka opreme

Inače, EU4AGRI je četverogodišnji projekat (2020.-2024.) nastao kao vid podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini. Zadatak je modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta. EU je ovaj projekt podržala s 20 milijuna eura.

Tu podršku dobio je i Goran Pejčinović, vlasnik Vinarije ''Pejčinović'' iz Kiseljaka. Zahvaljujući EU sredstvima unaprijedio je svoj biznis kroz nabavku opreme.

Foto: PR / Korisnici projekta pričaju svoja iskustva

''Oprema koju sam imao bila je dosta primitivna, ova oprema koju sam sada dobio, svrstava me u modernije vinarije u BiH. Investicija je bila oko 52.000 KM. Za to sam nabaio inox bačve s dupkom stijenkom, sustav za kontroliranu fermentaciju, hidropresu, muljaču i agrometerološku stanicu''- ispričao nam je Pejčinović.

Zaposlenje tri osobe

Još jedan korisnik EU sredstava družio se s medijima u Tarčinu. Riječ je o Ahmetu Sejdiću, vlasniku ''Kuće prirode'', koji je također dobio sredstva za nabavku opreme za preradu voća i dogradnju poslovnog objekta za skladištenje sirovina i gotovih proizvoda.

Kroz razgovor je istaknuo da je to za njih bio vjetar u leđa, a omogućeno im je da zaposle i tri radnika.

''U posljednje četiri godine smo implementirali skoro 13 milijuna eura, od raspoloživih 15 milijuna, podržali smo kroz to 171 projekt i preko 2000 korisnika'', navela je Nedža Adilagić, projektna menadžerica EU4AGRI projekta.

Foto: PR / Posjet kompaniji ''Semko'' u Visokom

Kada govorimo o EU4AGRI-Recovery projektu, on je nastao kao odgovor na negativne posljedice pandemije covid19 gdje se željelo pomoći poljoprivrednicima da nastave poslovanje i izađu iz negativnih posljedica

Podržano 14 start up-a

''Radili smo na pomaganju poljoprivrednicima kako bi uveli nove inovativne poslovne modele u prethodnom razdoblju koje smo uradili ne samo kroz javne pozive nego i kroz tehničku podršku koja je pružena od strane naših stručnih eksperata. Također, radili smo direktno sa start up-ima, točnije, projekt je podržao 14 start up-a, a to su sve mladi ljudi koji se žele baviti poljoprivredom'', kazala je Anela Rodić-Jarebica, projektna menadžerica EU4AGRI-Recovery projekta.

Foto: PR /   Prezentacija postignutih rezultata

Projekt EU4AGRI primarno je financiran sredstvima Europske unije (EU) u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Vrijednost projekta je 20 miljuna eura, uz zajedničko sufinanciranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).

Kopirati
Drag cursor here to close