Koje su vam omiljene?

10 najboljih brzorastućih voćaka za vaš vrt

Brzorastuće voćke dar su prirode, nudeći ne samo ukusne plodove, već i ljepotu i vitalnost vašem vanjskom prostoru.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 04. 2024. u 14:09 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamislite graciozne grane trešnje (Prunus avium) ukrašene ružičastim cvjetovima u proljeće, obećavajući obilne plodove. Stablo limuna (Citrus limon) dodaje citrusni miris zraku, dok čvrsto stablo smokve (Ficus carica) pruža hlad i ukusno voće. 

Osim svoje estetske privlačnosti, ove voćke služe u brojne svrhe, prenosi Planet Natural.  Bitno je naglasiti da se neka stabla, poput samooplodne smokve, mogu samostalno oprašivati, dok druga, poput jabuka, imaju koristi od zujanja pčela koje prenose pelud s cvijeta na cvijet.

Uvođenje korisnih insekata u vaš vrt pomaže u borbi protiv štetočina, osiguravajući zdravlje vaših voćaka bez pribjegavanja štetnim kemikalijama. To je delikatan ekosustav u kojem svaki element igra viažnu ulogu.

Pretvaranje vašeg vanjskog prostora u kućni voćnjak je naporan pothvat. Bilo da počinjete s terasom ili golemim dvorištem, putovanje sadnje i njegovanja vaših voćaka prava je avantura. Ako planirate krenuti na ovo divno putovanje na kojem vas miris cvjetanja i okus svježeg voća čekaju ispred vaših vrata, otkrivamo najbolje brzorastuće voćke među kojima možete birati:

1. Jabuka (Malus domestica)

Stablo jabuke, znanstveno poznato kao Malus domestica, je listopadno drvo cijenjeno zbog svojih hrskavih i slatkih plodova. Dostiže visinu od 4,5 - 6 m i cvijeta u proljeće mirisnim bijelim do ružičastim cvjetovima.

Zeleno lišće pruža sjenu tijekom ljetnih mjeseci. Jabuke su ukusne za jelo bez obzira jedete li ih svježe ili ih koristite u kulinarstvu, za pite ili kolače. Osigurajte dobro drenirano tlo, punu izloženost suncu i redovitu njegu za optimalnu proizvodnju plodova.

2. Trešnja (Prunus avium)

Drvo trešnje, znanstveno nazvano Prunus avium, listopadno je drvo poznato po svojim ukusnim plodovima. Sa visinom od 6 - 9 m, krasi vrtove bijelim proljetnim cvjetovima i zelenim lišćem.

Sunce, dobro drenirano i ilovasto tlo neophodni su za optimalan rast. Trešnje su ukusna poslastica i svestrane za kulinarsku upotrebu, od džemova do slastica.

3. Kruška  (Pyrus communis)

Drvo kruške, znanstveno nazvano Pyrus communis, je listopadno drvo cijenjeno zbog svojih sočnih krušaka. Sa punom visinom od 6 - 12 m,  cvijeta u proljeće bijelim cvjetovima.

Ovo drvo uspijeva na jakom suncu i dobro dreniranom, plodnom tlu. Kruške nisu samo divne svježe, već se također koriste u kuhanju i konzerviranju. 

4. Breskva (Prunus persica)

Drvo breskve, znanstveno poznato kao Prunus persica, je listopadno drvo poznato po svojim sočnim i aromatičnim breskvama. Uz visinu od 4,5 - 7,5 m,  ovu voćku krase ružičasti cvjetovi u proljeće.

Puno sunca i dobro drenirano, pjeskovito ilovasto tlo neophodni su za optimalan rast. Breskve su omiljene za svježu konzumaciju, slastice i konzerviranje. Osigurajte redovitu njegu, uključujući obrezivanje i zaštitu od štetočina. 

5. Smokva (Ficus carica)

Smokva, znanstveno nazvana Ficus carica, listopadno je drvo koje volimo zbog jedinstvenih slatkih smokava. Cvijeta u proljeće malim cvjetovima  te dostiže visinu od 3 - 9 m.

Ovo drvo uspijeva na jakom suncu i dobro dreniranom, pjeskovitom tlu. Smokve se jedu svježe ili sušene, a svestrani su sastojak slatkih i slanih jela. 

6. Maslina (Olea europaea)

Maslina, znanstveno nazvana Olea europaea, zimzeleno je drvo visoko cijenjeno zbog svojih plodova i maslinovog ulja. Sa visinom od 6 - 9 m, cvijeta u kasno proljeće do ranog ljeta kremasto bijelim cvjetovima.

Ovo drvo uspijeva na jakom suncu i dobro dreniranom, alkalnom tlu. Masline imaju kulinarski i kulturni značaj, a sivo-zeleno lišće stabla doprinosi njezinoj ukrasnoj privlačnosti. 

7. Kajsija (Prunus armeniaca)

Drvo kajsije, znanstveno poznato kao Prunus armeniaca, je listopadno drvo koje volimo zbog njegovih slatkih i sočnih kajsija. Sa visinom od 4,5 - 7,5 m, cvijeta u rano proljeće ružičasto-bijelim cvjetovima.

Ovo drvo uspijeva na jakom suncu i dobro dreniranom, pjeskovito-ilovastom tlu. Kajsije nisu samo ukusne i svježe, već se koriste i u džemovima, desertima te pravljenju raznih slastica. 

8. Limun  (Citrus limon)

Drvo limuna, znanstveno nazvano Citrus limon, zimzeleno je stablo s kojeg se širi zamaman miris citrusa.  Sa visinom od 3 - 10 m, cvijeta u proljeće mirisnim bijelim cvjetovima.

Ovo drvo uspijeva na jakom suncu i dobro dreniranom, pjeskovitom tlu. Limun je svestrano voće koje se koristi u kulinarstvu, od pića do slastica.

9. Kivi (Actinidia deliciosa)

Stablo kivija, znanstvenog naziva Actinidia deliciosa, listopadna je loza poznata po ukusnim i hranjivim plodovima. S tamnozelenim lišćem i kremasto bijelim cvjetovima, stabla kivija uspijevaju na suncu ili u djelomičnoj sjeni,  od kasnog proljeća do ranog ljeta.

Vole dobro drenirajuće, blago kiselo tlo. Plodovi kivija nisu samo ukusni, već su i puni vitamina i vlakana. Da biste uzgojili zdravo stablo kivija, osigurajte mu odgovarajuću potporu i dovoljno sunčeve svjetlosti.

10. Grm maline (Rubus idaeus)

Grm maline, znanstveno poznat kao Rubus idaeus, listopadni je grm cijenjen zbog svojih ukusnih i nježnih bobica. Sa zelenim lišćem i bijelim cvjetovima, grmovi maline uspijevaju na djelomičnom i jakom suncu, sve od kasnog proljeća do ranog ljeta.

Maline se mogu jesti svježe, koristiti u džemovima i kao dodaci raznim jelima. Za njegu grma maline, osigurajte pravilnu podršku, obrezivanje te zaštitu od štetočina. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close