Jedna u nizu presuda

Županijski sud u Mostaru potvrdio zakonitost 'švicarca'

Zakonitost valutne klauzule je potvrđena i Pravnim shvaćanjem Vrhovnog suda FBiH, te u nekoliko navrata presudama Vrhovnog suda RS.
Gospodarstvo / Novac | 15. 03. 2018. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Mostaru odbio je zahtjev tužitelja za poništenje ugovora o kreditu i valutne klauzule, te potvrdio zakonitost istih, priopćeno je iz Addiko Banke.

Inače, ova presuda je jedna u nizu na ovom, ali i drugim sudovima, na kojima je potvrđena zakonitost ugovora o kreditu sa valutnom klauzulom u CHF valuti, ali i same valutne klauzule, a što je od strane Addiko Banke u više navrata isticano kao nepobitna činjenica utemeljena na zakonima važećim u Bosni i Hercegovini.

Zakonitost valutne klauzule je potvrđena i Pravnim shvaćanjem Vrhovnog suda FBiH, te u nekoliko navrata presudama Vrhovnog suda RS.

Informacija koja se pojavila u nekim medijima, kako tvrde u priopćenju, izvučena je iz konteksta, što je, nažalost, postala gotovo uobičajena praksa predstavnika Udruženja Švicarac, a s ciljem generiranja medijske pažnje.

U konkretnom slučaju je tužitelj pravno lice, a ugovoreni uvjeti kredita, način obračuna kamate i sam kredit bili su specifični i drugačiji od ostalih kredita koje je davala Banka. U tom je kontekstu sud i usvojio dio zahtjeva tužitelja za isplatu, bazirano prvenstveno na načinu obračuna specifičnom za ovaj slučaj, priopćeno je.

Banka će, u skladu sa svojom strategijom, koristeći se svim zakonskim mogućnostima, tvrde, nastaviti sa pravnom procedurom u ovom predmetu, uvažavajući njegov specifičan karakter. 

Podsjećamo, Addiko banka je, odmah po dolasku na bh. tržište, pristupila aktivnom rješavanju naslijeđenog problema CHF kredita, te kao jedina banka u regiji ponudila dobrovoljnu konverzije kredita sa valutnom klauzulom u CHF, želeći na taj način olakšati klijentima koji su ugovorili ovaj kreditni proizvod. Tijekom proteklih nekoliko godina, broj korisnika kredita je značajno smanjen, te je zatvoreno ili konvertirano više od 92% ukupno odobrenih kredita na području BiH, stoji u priopćenju Addiko Banke.

Kopirati
Drag cursor here to close