Jednokratna pomoć

Zdravstveni radnici: Premijer samo predlaže, zašto Vlada nije namjenski odredila sredstva za pomoć?

Zdravstveni radnici pitaju zašto Vlada nije namjenski odredila sredstva i prebaciila zdravstvenim ustanovama strogo za isplatu jednokratne pomoći?
Gospodarstvo / Novac | 23. 12. 2022. u 12:46 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Upoznali smo se s izjavom premijera u kojem poziva poslodavce da isplate jednokratnu pomoć. Izjava, sama po sebi, nije dovoljna jer daje poslodavcu na volju kako će raspolagati s novcem, ona nije dovoljna nego je samo vid sugestije i samim tim nije obvezujuća'', kazao je Ivica Anić predsjednik Sindikata SKB Mostar, komentirajući za Bljesak.info izjavu premijera Nevenka Hercega koji poziva ustanove da od novca koji su dobili isplate pomoć radnicima.

Poslodavac nije u obvezi uplatiti novac

Na ovaj način, poslodavac u njihovom slučaju SKB Mostar, ponovo nije u obvezi da taj novac direktno uplati zdravstvenim radnicima.

''Ovim putem pozivamo ravnatelja i Upravno vijeće SKB-a da nam se pismeno očituju po pitanju utroška novca namijenjenog zdravstvenim radnicima u najkraćem mogućem roku, imajući u vidu da nas je rast cijena sve jednako pogodio i da svi imamo obitelji te da nas taj novac u konačnici sljeduje. Ako naiđemo na nerazumijevanje poslodavca ovo će biti jedna velika diskriminacija'', dodao je.

Kaže da ih žalosti i činjenica da više od 10 godina nisu dobili regres koji ih sljeduje.

''O božićnici da ni ne govorimo. Mislim da bi u konačnici trebali imati isti cilj - zadovoljstvo na radnom mjestu i kvalitetu pružene zdravstvene usluge'', kazao je Anić.

Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a ističe da do ovog trenutka niti jedan zdravstveni radnik u HNŽ nije primio materijalnu pomoć u povodu visoke inflacije, pada životnog standarda i drastičnog povećanja troškova života.

Uposlenici nisu vidjeli ni 'žute banke'

''Od milijuna konvertibilnih maraka koje spominje premijer Herceg u svojim izjavama u kojima se na široko hvali da ih je Vlada navodno uplatila zdravstvenim ustanovama posebice u tri najveće a to su SKB-u , KB-u Safet Mujić i OB Konjic od tih sredstava uposlenici u tim zdravstvenim ustanovama nisu vidjeli niti žute banke, a kamo li zdravstveni radnici zaposleni u manjim zdravstvenim ustanovama širom kantona odnosno u Domovima zdravlja, Zavodu za javno zdravstvo, i ostalima u sistemu zdravstva'', kaže Vuković

Dodaje da je Vlada mogla, znajući za tešku ekonomsku situaciju isto kao i korisnicima proračuna za koje je već donijela odluke o isplati pomoći isto tako namjenski odrediti sredstva i prebaciti zdravstvenim ustanovama strogo za isplatu jednokratne pomoći.

''Skidanje odgovornosti s jednih na druge dok svi zajedno ručaju i ispijaju kave držimo krajnje licemjernim. Zato pozivamo premijera i sve direktore i Upravna vijeća zdravstvenih ustanova da hitno ulože dodatne napore kako bi se zdravstvenim radnicima odmah isplatila novčana pomoć, ispravila sramna odluka premijera Hercega o isplati pomoći samo dijelu radnika u javnom sektoru i HNŽ, i kako bi se poboljšao materijalni status i ublažile posljedice inflacije i ekonomske krize i zdravstvenim radnicima herojima u bijelom'', piše Vuković.

Herceg pozvao poslodavce i bolnice

Podsjetimo, Nevenko Herceg premijer Vlade HNŽ-a jučer je za medije istaknuo da je rebalansom Financijskoga plana ZZO-a, predviđeno dodatnih 13 milijuna KM za zdravstvene ustanove, te je javno pozvao poslodavce i osnivače bolnica i domova zdravlja u HNŽ-u da ih tih sredstava, ukupno 16 milijuna KM, omoguće isplatu potpore i zdravstvenim djelatnicima koji opravdano traže svoja prava, ali na pogrešnoj adresi.

''Ovo treba jasno iskomunicirati. Županija nije osnivač tih ustanova, a kontinuirano iznalazi načine osiguranja dodatne financijske potpore i bolnicama i domovima zdravlja. U ovih 16 milijuna, koji su dodatni plus na sve što je za zdravstvo izdvojeno u 2022. godini, ima dostatno prostora i za potporu zdravstvenim djelatnicima, gdje mislim na onaj iznos od 1.080 KM po korisniku, ali i za niz podmirenje niza drugih obveza i tekućih troškova'', precizirao je Herceg.

Primjerice kao osnivači SKB Mostar na službenim stranicama bolnice su navedeni Federacija BiH, Hercegovačko-neretvanska županija/kanton, Zapadnohercegovačka županija/kanton, Hercegbosanska županija/kanton, Srednjobosanska županija/kanton.

Valja napomenuti i da su na drugoj redovnoj sjednici Skupštine HNŽ-a usvojene Izmjene i dopune Proračuna HNŽ za 2022. godinu u iznosu od 325.500.000,00 KM. U Izmjenama je, između ostalog, planirano i 6 milijuna KM na ime dodatne podrške zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

U Izmjenama i dopunama Budžeta HNŽ također je planirano dodatnih 3 milijuna KM na ime podrške domovima zdravlja u HNŽ.

Video: Prosvjed zdravstvenih radnika u Mostaru

Podsjetimo, zdravstveni radnici iz županije su početkom tjedna organizirali velike prosvjede u Mostaru, pozivajući Vladu da ih ne diskriminira, najavljujući masovnije prosvjede.
Kopirati
Drag cursor here to close