Isplaćivanje pomoći

Zdravstveni radnici tvrde da ih Vlada 'zaobilazi', najavljuju masovne prosvjede

Zdravstveni radnici tvrde kako će opet biti diskriminirani od strane Vlade HNŽ-a.
Gospodarstvo / Posao | 08. 12. 2022. u 11:50 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji stupit će u masovne prosvjede ako se danas na sjednici Vlade HNŽ-a i njihovi djelatnici ne budu razmatrali za davanje jednokratne novčane pomoći, na prijedlog Vlade FBiH-a.

''Prema neslužbenim informacijama koje su dobili sindikati zdravstvenih radnika, Vlada HNŽ-a na današnjoj sjednici neće razmatrati zdravstvene radnike za davanje jednokratne novčane pomoći na prijedlog Vlade FBiH'', rekao je za Bljesak.info predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika SKB Mostar Ivica Anić.

Kaže da, ako se to potvrdi, će biti održana sjednica svih sindikata zdravstvenih radnika i donijet će se hitna odluka kad se kreće u masovne prosvjede.

''Prije godinu su nas zvali herojima u bijelom, sada smo zadnji i radi se o diskriminaciji zdravstvenih radnika. Ovo je ponižavanje svih zdravstvenih radnika'', kaže Anić.

Sindikat je ranije slao dopis svom poslodavcu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za primanje jednokratne pomoći, koja većinu prihoda dobiva upravo od županije.

Podsjetimo, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg danas je rekao kako su je on u rujnu sa sindiklanim partnerima dogovorio da iznos pomoći bude 200 KM, osobno je inicirao povećanje na 300 KM po korisniku, pa je sada nakon promijenjenih okolnosti zbog odluke s federalne razine inicirao donošenje jednake odluke i na razni HNŽ-a.

''Predložio sam iznos od 1080 KM na početku tekuće sjednice Vlade u utorak, ali i nakon podulje rasprave nismo došli do izglasavanja. Međutim, nakon obavljenih konzultacija i uloženih dodatnih napora, očekujem da će danas, na nastavku sjednice i ostali članovi Vlade odnosno svi županijski ministri jednoglasno podržati ovu opravdanu i nužnu odluku, kako bismo iznos od 1080 KM mogli isplatiti prije predstojećih blagdana'', kazao je Nevenko Herceg za Fenu.

Pošto u HNŽ-u ima oko 5500 proračunskih korisnika, za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1080 KM po korisniku potrebno je osigurati oko 6 milijuna KM koji nisu planirani u Proračunu.

Podsjetimo, Koordinacija sindikata u HNŽ-u objavila je kako su ''pročitali igru Vlade'' te su najavili prosvjedni skup za 12. prosinac iza Gradske Vijećnice s početkom u 12 sati i 30 minuta. Najavljena je i prosvjedna šetnja Bulevarom, Ulicom kneza Mihaila Viševića Humskog/Liska ulicom, preko Rondoa do zgrade Vlade HNŽ-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close