Vi ste na čekanju

Zakoni o doprinosima i porezu na dohodak u FBiH na čekanju

Govorila je o analizi utjecaja prijedloga zakona o porezu na dohodak na budžete kantona i jedinica lokalne samouprave.
Gospodarstvo / Novac | 27. 10. 2021. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dalje je nepoznanica kada će se pred federalnim poslanicima naći zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak u FBiH, koji su u parlamentarnoj proceduri još od 2018. godine. Federalni premijer Fadil Novalić ranije je najavio mogućnost da se zakoni uvrste u dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u listopadu, nakon razgovora sa svim partnerima. U međuvremenu je za danas zakazana sjednica Predstavničkog doma na čijem dnevnom redu nema spomenutih zakona.

Jelka Milićević, federalna ministrica financija, na sastanku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića sa načelnicima i gradonačelnicima te stranke, koji je održan u ponedjeljak u Usori, govorila je o analizi utjecaja prijedloga zakona o porezu na dohodak na budžete kantona i jedinica lokalne samouprave.

''Ova dva zakona su u parlamentarnoj proceduri još od 2018. godine i s obzirom na protok vremena, prije stavljanja na sjednicu neophodna je analiza utjecaja ovih zakona na proračun i općina i županija. U federalnom Ministarstvu financija urađena je analiza utjecaja kojom se htjelo pokazati da se neće ugroziti ni proračuni ni izvanproračunski fondovi, nego će se proširenjem oporezivih primitaka i prihoda osigurati njihovo neometano funkcioniranje, a istovremeno će se smanjenjem stope doprinosa i poreza smanjiti trošak rada u Federaciji BiH. Na taj način će poslovanje u FBiH biti lakše i jednostavnije i za sadašnje gospodarstvenike u FBiH i za buduće investitore, navodi Milićević za Oslobođenje.

Za četvrtak je zakazana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, potvrdio je za naš list Edhem Biber, predsjednik ESV-a, dodajući da će se tom prilikom razgovarati o najnižoj plaći u FBiH, što je povezano i sa spomenutim zakonima.

''Što se tiče poslodavaca i Vlade, uvjet je da se donese uredba o utvrđivanju najnovije najniže plaće. O ovim zakonima smo razgovarali u studenom 2019. i tada se očekivalo da se zakoni donesu što prije, do kraja 2019. ili početkom 2020. godine. Ali evo, iz raznih razloga do danas se to nije desilo''.

Prema njegovim riječima, usvajanje ovih zakona išlo bi na ruku radnicima s obzirom na to da je njima predviđeno da se oporezuju sva primanja.

''Time bi osnovica za mirovinski sistem bila značajnija nego sada. To je jedna novina. Vjerojatno ima i negativnih stvari, jer je ovim zakonom predviđeno da se sve oporezuje, tako da će vjerojatno poslodavci tražiti način što da urade sa onim dijelom sredstava koji su dosad davali radnicima neoporezivano, kao što su topli obrok, regres, prijevoz, kako bi olakšali sami sebi život, istaknuo je Biber.

Kopirati
Drag cursor here to close