189. sjednica

Vlada pripremila džepove za sljedeću godinu

Vlada je zadužila Ministarstvo financija da primjedbe i prijedloge na Nacrt Proračuna koji su usvojeni na današnjoj sjednici ugradi u usvojeni Nacrt kako bi isti bio dostavljen u daljnji skupštinski postupak.
Gospodarstvo / Novac | 13. 12. 2022. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na danas održanoj 189. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije utvrdila je Izmjene i dopune Proračuna HNŽ za 2022. godinu u iznosu od 325.500.000,00 KM.

U Izmjenama je, između ostalog, planirano i 6 milijuna KM na ime dodatne potpore zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Na ovaj način Vlada je osigurala potrebne preduvjete za provedbu Odluke o isplati 1.080,00 KM na ime potpore korisnicima Proračuna HNŽ. U Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ također je planirano dodatnih 3 milijuna KM na ime potpore domovima zdravlja u HNŽ-u.

Također, Vlada je usvojila i Nacrt Proračuna HNŽ-a za 2023. godinu. Tijekom rasprave istaknuto je kako je u Nacrtu Proračuna za 2023. godinu zadržana razvojna dimenzija, odnosno uvećana su sredstva za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam. Također, podržani su strateški projekti jedinica lokalne samouprave. Vlada će, poručuje, poduprijeti brojne aktivnosti u obrazovanju, športu, kulturi te drugim područjima bitnim za razvitak Županije, a predviđena su i potrebna sredstva za ispunjavanje obveza vezanih za kolektivne ugovore sa sindikatima korisnika Proračuna.

Vlada je zadužila Ministarstvo financija da primjedbe i prijedloge na Nacrt Proračuna koji su usvojeni na današnjoj sjednici ugradi u usvojeni Nacrt kako bi isti bio dostavljen u daljnji skupštinski postupak.

Na prijedlog Ministarstva za pitanja branitelja Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Strateškog plana razvitka braniteljskog poduzetništva za razdoblje 2022.-2025. godine. Ciljevi Strateškog plana vezani su za uspostavu poticajnog okruženja za promicanje i razvitak braniteljskog poduzetništva kako bi se smanjile društvene razlike, potaknula resocijalizacija i osiguralo povećanje razine zaposlenosti, te pravednija raspodjela društvenoga bogatstva posebno u kontekstu potpora posebnim društvenim skupinama kao što su branitelji i članovi njihovih obitelji.

Istaknuto je kako se radi o iznimno bitnom strateškom dokumentu, a njegovim usvajanjem Vlada potvrđuje spremnost da svim braniteljima, poglavito poduzetnicima, osigura potporu za njihove razvojne-poduzetničke projekte.

Kopirati
Drag cursor here to close