Federacija

Više od 200.000 umirovljenika još će samo listopadsku mirovinu dobiti u dosadašnjoj visini

Tako će u prosincu korisnici najnižih mirovina dobiti 445,60 KM, odnosno 20,20 KM više nego u studenome. Inače, riječ je o trećem rastu mirovina u ovoj godini.
Gospodarstvo / Novac | 08. 11. 2022. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 200.000 umirovljenika korisnika Federalnog zavoda MIO još će samo listopadsku mirovinu dobiti u dosadašnjoj visini, a već od prosinca taj će iznos biti veći. Riječ je o umirovljenicima koji su korisnici najnižih mirovina, čija visina trenutačno iznosi 424,43 KM, piše Večernji list.

5 posto = 20 KM

Odlukom Vlade FBiH utvrđeno je povećanje najniže mirovine u iznosu od pet posto, počevši od obračuna mirovine za studeni 2022. godine. Za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu sljedećeg dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, zadužen je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Kako je obrazložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, cilj ove odluke Vlade FBiH je provedba zaključka Vlade FBiH od 13. listopada 2022. godine, kojim su zaduženi federalni ministar financija, federalni ministar rada i socijalne politike i Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje poduzeti korake i pripremiti provedbene akte nužne za povećanje najniže mirovine u FBiH u najvišem mogućem postotku.

Tako će u prosincu korisnici najnižih mirovina dobiti 445,60 KM, odnosno 20,20 KM više nego u studenome. Inače, riječ je o trećem rastu mirovina u ovoj godini.

Naime, odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO o redovitom usklađivanju, prvo uvećanje uslijedilo je prilikom isplate mirovine za travanj. Mirovine su tada rasle za 7,3 posto, odnosno najniža mirovina je s 382,18 KM porasla na 410,08 KM. Riječ je o povećanju od 27,90 KM.

Nezadovoljstvo među umirovljeničkom populacijom

Ova odluka Vlade izazvala je veliko nezadovoljstvo među umirovljeničkom populacijom. Zbog sve većih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, kao i energenata te visoke stope inflacije umirovljenici već mjesecima traže povećanje svih ostalih mirovina, izuzev onih najviših te konkretne socioekonomske mjere.

''Ne znam možemo li reći da je ta odluka Vlade FBiH diskriminatorna, ali je slično tome. Nisu su smjele dogoditi takve podjele, jer svi mi trebamo kupiti kruh. Usto, uporno odbijaju donijeti konkretne mjere za prevladavanje krize'', kazao je ranije Augustin Musić, predsjednik Saveza umirovljenika HNŽ.

Iz Saveza umirovljenika FBiH za sada nemaju komentar na posljednju odluku Vlade FBiH. Oni su uputili hitan zahtjev za sastanak s čelnicima Federalne vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close