"Lažno" prijavljen

Malo mu austrijska mirovina, bh. građanin počinio tešku prevaru u Grazu

71-godišnji državljanin BiH bio je "lažno" prijavljen da stanuje u Gracu, a živio je u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Svijet | 03. 11. 2022. u 21:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska kriminalistička policija u Gracu prijavila je 71-godišnjeg umirovljenika iz BiH zbog sumnje da je počinio tešku prevaru.

Kako prenosi Heute, istraživači kriminalističke grupe "SOLBE", zaduženi za otkrivanje prevara kod socijalnih usluga, širom istragom kod kolega u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj utvrdili da je 71-godišnji državljanin BiH bio "lažno" prijavljen da stanuje u Gracu, a živio je u Bosni i Hercegovini.

To ne bi bio problem, da pritom nije tražio i primao socijalnu naknadu, odnosno razliku vrijednosti od njegove invalidske mirovine do vrijednosti minimalne mirovine u Austriji (za umirovljene samce 1.030,49 eura).

Na minimalnu mirovinu ili razliku isplate vrijednosti do minimalne mirovine imaju pravo isključivo samo oni slabije financijski stojeći austrijski građani, koji u Austriji imaju stalni boravak i u njoj stalno žive.

Živjeti izvan Austrije, a dobivati austrijsku državnu, odnosno socijalnu pomoć ili naknadu, protupravno je i kažnjivo u ovoj alpskoj zemlji.

Zato su nadležni pokrajinski organi vlasti u Gracu protiv navedenog umirovljenika podigli prijavu, osumnjičivši ga da je protupravno, od siječnja 2019. godine do veljače ove godine, austrijsku državu oštetio, preciznije rečeno prevario za više 18.600 eura.

Kriminaliste je na istragu potakla sumnja štajerskog Zavoda za mirovinsko osiguranje (PVA), da nešto nije u redu s adresom odnosno boravkom navedenog umirovljenika na toj adresi u Gracu.

Kopirati
Drag cursor here to close