Pomoć

USAID: Zabilježeno preko 31 milijun KM investicija bh. dijaspore

Najveći rast i u 2021. godini se očekuje kada su u pitanju ulaganja dijaspore u IT sektor i prerađivačku industriju.
Gospodarstvo / Novac | 16. 02. 2021. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

USAID Projekt ''Diaspora Invest" će i ove godine podržati organizaciju Biznis foruma bh. dijaspore, koji će, nakon prošlogodišnje pauze, okupiti putem online sesija potencijalne investitore, predstavnike lokalnih zajednica i organizacija civilnog društva uključene u okupljanje poslovne zajednice bosanskohercegovačke dijaspore.

Da ulaganje bh. dijaspore predstavlja važan doprinos rastu domaće ekonomije potvrđuju i posljednji podaci o ukupnim investicijama iseljeništva realiziranih uz podršku ovog Projekta. 

''Trenutno smo u četvrtoj godini Projekta, gdje imamo stagnaciju u odnosu na trendove iz 2019. i 2018. godinu, ali su ulaganja na godišnjoj razini još uvijek značajna. Od travnja 2017. godine, kada je USAID krenuo sa realizacijom projekta ''Diaspora Invest'', pomognuto je oko 31 milijun KM investicija u Bosnu i Hercegovinu kroz programe tehničke podrške i grantova", poručuju iz USAID Projekta ''Diaspora Invest". 

Ulaganja kompanija poput „HIK" u Sanskom Mostu koji je pokrenut na inicijativu bh. dijaspore, „SB Lasera" u Prijedoru, „Delta Plus" u Sanskom Mostu, „Eagle Technology" u Žepču pokrenutih direktnim dijasporskim investicijama predstavljaju neke od najznačajnijih ulaganja u ovim lokalnim zajednicama. 

''Preko 140 kompanija je prošlo programe podrške Projekta. Ono što je izuzetno značajno jeste da se ogromna većina ovih kompanija oporavila od udara koje je donijela godina pandemije, te da je sačuvano preko 350 radnih mjesta koja su stvorena kroz direktnu podršku našeg grant programa", dodaju iz Projekta. 

Najveći rast i u 2021. godini se očekuje kada su u pitanju ulaganja dijaspore u IT sektor i prerađivačku industriju. Također, očekuje se i oporavak sektora turizma u kojem se ranije bilježio veliki interes ulagača iz iseljeništva. O ovim i drugim temama govoriće sa na narednom BHdiaFor-u koji je planiran za 14. travnja, a registracija za sudjelovanje će biti otvorena narednog tjedna. 

Kopirati
Drag cursor here to close