Mjere

Ukidanje marži - Dobra mjera ili samo prebacivanje troškova na nekog drugog?

Za sada je na popisu Ministarstva trgovine i turizma 31 namirnica na koju su vlasnici u 26 trgovačkih lanaca u Republici Srpskoj pristali da marža bude nula.
Gospodarstvo / Novac | 02. 10. 2023. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Entitetska ministarstva trgovine pripremaju popise namirnica u marketima bez marže kako bi pomogli građanima. Ekonomisti ocjenjuju da su to flaster mjere i da vlasti na razini BiH trebaju smanjiti PDV na esencijalne proizvode i ukinu trošarine na gorivo.

Za sada je na popisu Ministarstva trgovine i turizma 31 namirnica na koju su vlasnici u 26 trgovačkih lanaca u Republici Srpskoj pristali da marža bude nula. Popis nije konačan i do kraja idućeg tjedna bi trebalo da dođedo smanjenja cijena usuglašenih proizvoda u marketima.

„Krenuli smo u društveno odgovornu kampanju još u srpnju. Ovo je nastavak kampanje gdje se, pored tržnih centara, odriču dijela marže i proizvođači“, rekao je Denis Šulić ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Video: Nulta marža na 31 proizvod u Republici Srpskoj

Federalno ministarstvo trgovine predložit će Vladi Federacije na usvajanje prošireni popis na kojem su brašno, kruh, mlijeko, so, ulje, šećer, makaroni, riža, jogurt, margarin, jaja, piletina, juneća rebra, deterdžent za rublje  i suđe.

„Obuhvat proizvoda u novoj odluci imaće više proizvoda i bit će ih 15, prošireno. Nije ih više 9, već za 6 više. Postoji interes trgovaca da dobrovoljno snizi marže za još 34 proizvoda“, rekla je Merima Maslo, pomoćnica ministra trgovine Federacije BiH.

Analiza profesora financija Sanela Halilbegovića pokazuje alarmantnu činjenicu da su u prošloj godini pojedini trgovački lanci ostavarili profit i do 60 posto. Inflatorne udare, ocjenjuju analitičari, ne trpe samo siromašni slojevi, već i srednja klasa građana zbog čega vlasti u BiH treba da donesu sistemske mjere, a ne ove flaster mjere.

„Kako je moguće, ako se slijede propisi oko marži, kako su mogući toliki profiti, dok u isto vrijeme imamo situaciju da narod skuckava novac da kupi osnovne potrepštine“, govori Sanel Halilbegović, profesor financija.

„Pokušaj da se trošak smanjenja cijena prenese na nekog drugog, a ne na Vladu. Znamo da je prošlogodišnja inicijativa za smanjenje PDV-a na životne namirnice i privremeno smanjenje akciza propala“, navodi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Republička uprava za inspekcijske poslove RS je za osam mjeseci ove godine u 23 marketa utvrdila nepravilnosti u obračunavanju marži i kaznila ih sa ukupno 345.000 maraka. Federalna uprava za inspekcijske poslove je u 141 prodajnom mjestu utvrdila kršenja marži i izrekla kazni u iznosu od 156.500 maraka. Ekonomisti kažu da se vlasnicima trgovačkih lanaca isplati da plate kaznu zbog prekoračenja marži, jer ostvaruju enormne profite.

Kopirati
Drag cursor here to close