Dosežu se najviše razine

Tečaj dolara stabilan, cijene dionica na azijskim burzama porasle

Gospodarstvo / Novac | 18. 09. 2017. u 06:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na azijskim su burzama danas cijene dionica dosegnule najviše razine u 10 godina, što se među ostalim, zahvaljuje rekordima na Wall Streetu, dok je tečaj dolara stabilan.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas ne radi, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,1 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,9 posto i dosegnuo najvišu razinu od listopada 2007. godine, piše Hina.

Azijski su ulagači dobro raspoloženi i skloni rizičnijim investicijama jer su u petak svi najvažniji indeksi na Wall Streetu dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

Podršku tržištima daju i visoke cijene nafte

Uz to, splasnule su zabrinutosti u vezi Sjeverne Koreje, koja je u petak ispalila projektil koji je preletio japanski otok Hokkaido i pao u more.

Podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte, koje su prošloga tjedna porasle više od 3 posto i dosegnule najviše razine u gotovo pet mjeseci jer su OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) povećali procjene potražnje u idućem razdoblju.

Zahvaljujući tome, jutros se cijena barela na londonskom tržištu stabilno kreće oko 55,65 dolara, dok na američkom tržištu iznosi 49,90 dolara.

A na valutnim tržištima vlada oprez dok se čekaju poruke čelnika američke središnje banke, koji zasjedaju sutra i u srijedu.

Postoji mogućnost da Fed poveća kamate u prosincu

Ne očekuje se povećanje kamata Feda, no mogući su signali o planovima smanjenja nagomilanih bilanci središnje banke, a možda i o povećanju cijene novca u prosincu.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a premda je planirao tri povećanja u ovoj godini, ulagači nisu u to vjerovali jer se inflacija kreće ispod Fedovih ciljanih razina.

No, nakon nedavno objavljenih podataka o rastu inflacije, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 45 posto šansi da će Fed u prosincu povećati kamate, dok su prije toga ti izgledi iznosili 25 posto, piše hina.

"Ovaj će tjedan u fokusu ulagača biti Fed od kojeg se očekuje da će najaviti normaliziranje svojih bilanci", pišu analitičari ANZ banke u bilješci klijentima.

Dolar je stabilan

Uoči sjednice Feda, dolar je stabilan, pa se jutros njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 91,85 bodova, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

No, to je i dalje blizu 91,01 boda, najniže razine od siječnja 2015. godine, na koju je skliznuo prije desetak dana.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara kreće se jutros oko 111,15 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 110,80 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se tečaj eura kreće oko 1,1940 dolara, kao i u petak na kraju trgovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close