Ugovor između "Srebrena malina" i FUZC

Što (ne)piše u ugovoru - ne zna se ni tko garantira ispravnost malininih respiratora

U ugovoru koji su "Srebrena malina" i FUZC potpisale početkom travnja, ne navodi se tko garantira ispravnost uređaja, niti kolika na koliko je godina garancija
Gospodarstvo / Novac | 29. 10. 2020. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupocjeni kineski respiratori koje je "Srebrena malina" uvezla za potrebe medicinskih ustanova u FBiH, koji su iz proračuna plaćeni -narodnim novcem 10,5 milijuna KM imaju sustavnu grešku. Četiri od 100 testirana nisu ispravna, dok su preostali, koji su trebali biti podijeljeni bolnicama, ponovo vraćeni u skladište u Rajlovcu. Zanimljivo je da su šest mjeseci bili skladišteni u tek prije tri dana prvi put raspakirani, piše Avaz.

Sada je pravo pitanje, hoće li serviseri kompanije iz Beograda, koja je pristala besplatno da obavi instalaciju uspjeti da otklone kvar i što će se dogoditi ako svaki, od 100 uređaja pokaže isti problem - odstupanja pri ispuštanju 100 posto kisika.

U ugovoru koji su "Srebrena malina" - Fikret Hodžić i FUZC - Fahrudin Solak potpisale početkom aprila, ne navodi se tko garantira ispravnost uređaja, niti na koji je period garancija.

Foto: Avaz.ba / Ugovor

No, prema informacijama "Avaza", uređaji imaju garanciju od proizvođača na godinu, a ''Srebrena malina'' po ugovoru 24 mjeseca.

Ovu informaciju potvrdio nam je i Mustafa Kadribegović, v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). No, na pitanje što će biti dalje, može li se sada tražiti raskid ugovora, Kadribegović odgovara:

''Teško je reći što dalje. Moramo sačekati da se sve provjeri. Zaista ne znam više kako će dalje ići stvari. Imamo uvjerenje servisera da će to brzo riješiti. Mi smo to tek prije dva dana raspakirali i vidjeli uređaje nakon pola godine. Sad je pitanje je li bačen novac, to se govori od početka. Ja to ne mogu komentirati'' rekao nam je Kadribegović.

U članu 14., potpisanog Ugovora, navodi se da će se svi ostali odnosi, rješavati uz odredbe Zakona o obligacijskim odnosima.

Po tome, jasan Zakon o obligacionim odnosima koji precizira da "Srebrena malina" dužna predati stvar kupcu u ispravnom stanju. Ako uređaji ne budu ispravni, FUCZ može tražiti povrat novca ili raskid ugovora.

Ovi respiratori, podsjećamo, u Sarajevo su stigli 25. travnja. Tada je došlo 80 od ukupno 100 respiratora. Mjesec kasnije stiglo je još 20, ali je mjesecima trajala trakavica oko plaćanja PDV-a UNOBiH kako bi bili otpremljeni sa Sarajevskog aerodroma. Zbog nabavke su bili uhićeni Novalić, Solak i Hodžić, ali su pušteni da se brane sa slobode. Sada se čeka tužiteljska odluka. Saslušane su desetine svjedoka, a Hodžiću je nedavno oduzet i mobitel.

Kopirati
Drag cursor here to close