Možda budu radili....

Nakon problema u Goraždu respiratore "Srebrene maline" danas instaliraju na KCUS-u

Oba respiratora namijenjena Goraždu, jučer se pokazalo, bila su neispravna.
Vijesti / Flash | 28. 10. 2020. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon problema sa instalacijom i puštanjem u rad dva respiratora koja je za potrebe zdravstvenog sustava Federacije BiH prije pola godine uvezla "Srebrena malina", proces se danas nastavlja sa 16 uređaja na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Kao i u Goraždu instalaciju uređaja radit će sarajevski "Dre Medical", koja je sestrinska firma kompanije "Profesional Medic" koja se javila na poziv Federlne uprave za civilnu zaštitu (FUCZ). Testiranje respiratora obavlja ovlaštena labiratorija "Verlab" iz Sarajeva.

Oba respiratora namijenjena Goraždu, jučer se pokazalo, bila su neispravna. To je za Klix jučer potvrdila direktorica Kantonalne bolnice Goražde Nermina Kamenica.

Prvi respirator beogradska kompanija nije uspjela niti "upaliti" te je on odmah vraćen, da bi drugi bio pokrenut, ali kako je kazao Almir Badnjević direktor "Verlaba", nije radio u zakonskim granicama mjerenja.

"Kad su dopremljeni respiratori i serviseri koji su došli sa predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite su ih odmah postavili. Međutim, tada je primjećeno da je jedan od njih neispravan i on je odmah vraćen. Iz civilne zaštite su rekli da će narednih dana neispravan uređaj biti zamijenjen drugim, kojeg će instalirati i koji će također biti atestiran od nadležne agencije za mjeriteljstvo, kako bi se dobio cerfikat za upotrebu. Dok se ne dobije cerifikat respiratori ne mogu biti korišteni", kazala je za Klix.ba Kamenica.

Podsjetimo FUCZ je putem firme Srebrena malina nabavila 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 milijuna KM. Zbog sumnjive nabavke državni tužitelji su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

Kopirati
Drag cursor here to close